Elizabet Voren trenutno je najomiljenija kandidatkinja za Bajdenovu potpredsednicu, sudeći po rezultatima nove ankete koju je za američku televiziju CBS sproveo YouGov. U istraživanju je učestvovalo 2.200 Amerikanaca, a uzorak je rađen na osnovu pola, starosti, rase i obrazovanja.

Registrovani birači Demokratske partije su procenjivali svaku kandidatkinju ponaosob. Na pitanje „Da li bi Bajden trebalo da izabere datu kandidatkinju za svoju potpredsednicu“ kad je u pitanju Elizabet Voren, čak 71% ispitanika odgovorilo je pozitivno. Iza Vorenove po popularnosti nalazi se senatorka Kamala Haris – 59% ispitanika odgovorilo je da bi Bajden trebalo da razmotri njenu kandidaturu. Na trećem mestu je Stejsi Abrams sa 50% podrške, a iza nje je i senatorka iz Minesote, Ejmi Klobučar sa 1% zaostatka.

Da Bajden u ovom trenutku mora da izabere kandidatkinju, najveći broj ispitanika opet bi podržao Elizabet Voren (36%), što je stavlja u veliku prednost u odnosu na drugoplasiranu Kamalu Haris (19%).

Među svim registrovanim biračima koji su učestvovali u istraživanju (ne samo oni naklonjeni Demokratama) većina se izjasnila da je Bajdenov odabir potpredsednice važan za njihovo opredeljivanje 3. novembra.

Da li bi kandidatura nekadašnje prve dame, Mišel Obama, nešto promenila? Po svemu sudeći da. Dve trećine ispitanika bi podržalo ovakav potez. Podsetimo, Obama je ponovo u fokus došla nakon Bajdenove izjave s kraja aprila da bi prihvatio njenu kandidaturu bez razmišljanja. Po mišljenju pojedinih analitičara, Mišel Obama maksimalizovala bi šanse za pobedu Demokrata u novembru. Ipak, Obama je u nekoliko navrata istakla da do ovakvog raspleta neće doći.

U okolnostima pandemije virusa korona, ne čudi što je najviše ispitanika istaklo da kandidatkinja treba da ima iskustva u rukovođenju kriznim situacijama. Uz to, za čak 94% anketiranih, barem u određenoj meri važna je ekonomska ekspertiza potencijalne potpredsednice.

Javno mnjenje u ovom slučaju nije previše opterećeno pitanjem rase, jer je 74% anketiranih navelo da im nije važno da li će se na funkciji naći osoba bele puti ili neke druge rase.

Izvlači se i zaključak da bi najveći broj njih voleo da položaj zauzme osoba liberalne provinijencije ili progresivac, sa političkim iskustvom.

Podsetimo, Bajden je još pre nekoliko meseci izjavio da će izabrati damu na drugu najvažniju poziciju u administraciji. Od tog momenta, mediji ne prestaju da spekulišu na koga bi izbor mogao da padne, a pominjala su se najrazličitija moguća imena, manje ili više (ne)poznata. Ipak, najverovatnije je da ćemo do jula morati samo da nagađamo, jer postoji mnogo faktora koji na tu odluku utiču.


Nikola Lukić