Istraživanja javnog mnjenja: Sanders favorit za demokratsku nominaciju

Nakon kokusa u Ajovi (3. februara) i preliminarnih izbora u Nju Hempširu (11. februara), senator iz Vermonta Berni Sanders je favorit za osvajanje demokratske nominacije, pokazuju najnovija istraživanja javnog mnjenja. Naime, Sanders, koji je pobedio u Nju Hempširu, a u Ajovi završio neznatno iza Pita Butidžidža, preuzeo je tu ulogu od Džozefa Bajdena, koji je od trenutka svog kandidovanja slovio za glavnog favorita unutar Demokratske partije.

Prema velikom istaživanju časopisa The Economist, 22% demokratskih birača bi glasalo za Sandersa, slede Bajden sa 18%, Elizabet Voren 15%, Majkl  Blumberg 12%, Pit Butidžidž 10%, te Ejmi Klobučar sa 7%.

Nacionalna anketa sprovedena od strane Kvinipek univerziteta ukazuje da Sanders ima 8% prednosti u odnosu na Bajdena, a na trećem mestu sledi Majkl Blumberg, te senatorka Voren, Pit Butidžidž i Ejmi Klobučar. Sličan rezultat daje i anketa Univerziteta Monmaut, objavljena 11. februara, prema kojoj Berni Sanders ima podršku 26% birača, čak 10 odsto više od Džozefa Bajdena, slede Elizabet Voren i Pit Butidžidž sa 13% i Majkl Blumberg sa 11%.

Agencija Morning Consult u svom istraživanju, objavljenom u sredu, ističe da 29% birača na preliminarnim izborima u demokratskoj partiji podržava Sandersa (4% više nego u prethodnoj anketi od 4. do 9. februara), što je 10% više od Džozefa Bajdena, koji je izgubio oko 3% podrške. Kada su u pitanju ostali kandidati, Majkl Blumberg se visoko kotira sa 18%, slede Pit Butidžidž i Elizabet Voren sa približno istom podrškom – 11% i Ejmi Klobučar sa podrškom od 5%. Zanimljivo, u istom istraživanju, na pitanje koji kandidat ima najbolje šanse da pobedi aktuelnog predsednika Donalda Trampa na izborima u novembru, 29% glasača (na demokratskim „prajmarisima“) je istaklo Sandersa, a sledi Majkl Blumberg sa 25 %, pa tek onda Džo Bajden – 17 odsto.

Takođe, ovakav ishod istraživanja, prate i šanse koje Berni Sanders ima za osvajanje nominacije prema statističkom modelu Nejta Silvera (jednog od najboljih poznavalaca američkih izbora), a koje iznose čak 38%, što je više nego bilo koji drugi kandidat, dok takav stav, prema podacima sajta RealClearPolitics, zastupaju i kladionice.

Naravno, i pored odličnog starta i podrške Berniju Sandersu, ostali kandidati nisu otpisani, pre svega Bajden, koji i sam ističe „kako je teren još uvek otvoren“, kao i Majkl Blumberg, koji se zvanično uključuje u trku 3. marta – kada se održava „super utorak“, nakon čega će sigurno moći da se daju preciznije prognoze.


Igor Mirosavljević