Kristofer Vrej (Christopher Wray), direktor Federalnog istražnog biroa (FBI), svedočio je u četvrtak (17. septembra) pred Komitetom za domovinsku bezbednost Predstavničkog doma Kongresa. Centralna tema sastanka, na kome je Vrej odgovarao i na dodatna pitanja demokratskih i republikanskih kongresmena, su bile pretnje američkoj politici tokom izborne godine.

Kao najvažnija informacija se izdvojila ona o kampanji iza koje stoji Ruska Federacija, a koja je usmerena na nanošenje štete i „ocrnjenje“ (kako je to Vrej opisao) demokratskog predsedničkog kandidata Džozefa Bajdena. Direktor Ef-Bi-Aja je predočio tvrdnje da je u toku aktivna kampanja širenja dezinformacija, pre svega preko društvenih mreža i on-line portala, a koje negativno utiču ne samo na primarnu metu – Bajdena, već i na antiruski nastrojeni deo američkog establišmenta. FBI je u prethodnom periodu upozorio kompanije Fejsbuk i Tviter na niz lažnih naloga koji su uključeni u ovo, a čiji trag vodi do Rusije, nakon čega su uklonjeni sa pomenutih društvenih mreža.

Ipak, kako je Vrej naveo, obaveštajna zajednica za sada nema informacije o eventualnim ruskim pokušajima da ugroze izbornu infrastrukturu (poput baza podataka birača) – slično onome što se spekuliše da se dogodilo 2016. godine. Međutim, treba podsetiti da su indicije, pa i optužbe o ruskoj umešanosti u periodu nakon izbora 2016. godine, dovele do specijalne istrage Roberta Milera, u čijem izveštaju iz 2019. se navodi da ne postoje čvrsti dokazi za ovakvo delovanje Rusa.

U svakom slučaju, jučerašnjim svedočenjem Kristofer Vrej je potvrdio navode koje je izneo prošlog meseca Vilijem Evanina (William Evanina), direktor Nacionalnog kontraobaveštajnog i bezbednosnog centra, a prema kojima Rusija koristi različita sredstva i tehnike da targetira bivšeg potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država. Najzad, iz obaveštajnog izveštaja Departmana za domovinsku bezbednost, do koga je došao The Times početkom septembra, takođe proizlaze upozorenja o ruskim naporima da naštete Džou Bajdenu i apostrofiraju njegovo mentalno zdravlje.

Povrh ovoga, vredi pomenuti i par tema koje su se, takođe, izdvojile na sastanku, a tiču se levičarskog i desničarskog ekstremizma i nasilja u pojedinim saveznim državama.

Odgovarajući na pitanja o „Antifa“, koju je aktuelni predsednik označio kao terorističku organizaciju, Vrej je istakao da je za njega „Antifa“ u većoj meri ideologija ili pokret, a ne organizacija, te da FBI istražuje isključivo pojedince koji se identifikuju sa istim, a koji su bili uključeni u nasilne događaje u prethodnom periodu (ali bez prethodnog plana). Očekivano, republikanski predstavnici u Komitetu su negodovali na ovakvu karakterizaciju „Antife“, tim pre što u javnom diskursu (pre)naglašavaju tvrdnje o opasnosti pomenute organizacije i njenoj vezi sa Demokratskom partijom (dovoljno je podsetiti se Trampovih izjava o tome da je Džo Bajden talac radikalne levice).

Sa druge strane, Kristofer Vrej je naznačio da je glavna domaća pretnja bezbednosti i političkoj stabilnosti – rasno motivisani nasilni ekstremizam, a pri čemu je najveći broj slučajeva nasilja koje FBI istražuje povezan i inspirisan krajnje desničarskom ideologijom „bele suprematije“.


Igor Mirosavljević