Zakonodavno tela savezne američke države Ohajo produžilo je vreme za glasanje putem pošte na teritoriji svoje države. Predviđeno je da krajnji rok za glasanje bude 28. april. Prolongiranje perioda za glasanje predstavlja reakciju na pandemiju virusa korona, koja je uticala na raspored aktivnosti tokom kampanje za predsednika SAD.

Izbori u Ohaju bili su planirani za prošli utorak, ali je bezbednosnom procena utvrdila da ne postoje uslovi za održavanje izbora usled epidemije virusa korona, te je proces izbora pomeren za 2.jun.

Krajni rok za glasove putem pošte predviđa izuzetke za glasače koji nisu u mogućnosti da glasaju do predviđenog termina. Zakon uređuje i mogućnost fizičkog prisustvovanja glasanju, ali ova odredba se odnosi na lica sa invaliditetom, kao i lica koja nemaju mesto stanovanja.

Odredbe zakona proizvele su oštre reakcije širokoj sloja građana u državi Ohajo. Kako prenosi Politico, došlo je do aktiviranja organizacija za zaštitu ljudskih prava, ali i uglednih pojedinaca. Jedan od njih, Majk Brikner (Mike Brickner) žustro je reaogavao smatrajući da će slanje 7,2 miliona pisama kućnim adresama za glasanje potrošiti previše vremena budući da pošta putuje u intervalu od 3-5 dana.

Državni sekretar Ohaja i Republikanac, Frank Larouz (Frank LaRose) izjavio je da lično ne podržava ovaj predlog, ali da će raditi na realizaciji istog. Dalje, LaRos je izjavio da će sve svoje kapacitete usmeriti kako bi u naredna 34 dana svaki građanin Ohaja bio uveren da će glas svakog stanovnika stići na pravu adresu.


Danilo Savić