Ohajo je četvrta država, nakon Džordžije, Luizijane i Kentakija, koja je svoje izbore odložila zbog korona virusa, ali najverovatnije ne i poslednja. Nakon što je guverner Ohaja obznanio da se preliminarni izbori u ovoj saveznoj državi otkazuju, izvesno je da će se današnji prajmarsi održati na Floridi, Ilinoisu i Arizoni. U ove tri države će se dvojica preostalih kandidata demokrata, nadmetati za ukupno 441 delegata. Da podsetimo da Džo Bajden ima prednost u odnosu na Bernija Sandersa za više od 150 delegata i da ovo još jedan dan kada možemo očekivati da ta prednost samo bude dodatno uvećana.

Država koja danas vredi najviše jeste Florida, sa svojih 219 delegata. Prema projekcijama portala FiveThirtyEight, Bajden ima 99% šanse da osvoji većinu u jednoj od najvrednijih saveznih država. Vođeni ovim istraživanja, možemo očekivati da Bajden osvoji između 63% i 73%, što prevedeno u delegate iznosi između 145 i 170 delegata. A da stvari budu još gore po Sandersa, istraživanja pokazuju da je to da li će on dobaciti do neophodnih 15% u svim distriktima, pod velikim znakom pitanja. Najubedljivu pobedu Bajden može očekivati u distriktama sa pretežno afroameričkom populacijom, mada istraživanja pokazuju da i distrikti naseljeni belim, ruralnim stanovništvom snažno stoje uz Bajdena. Ono što se uobičajilo u ovogodišnjim preliminarnim izborima (prajmaris), a to je da Sanders tradicionalno bolje stoji kod Hipsanoamerikanaca, na Floridi mu neće puno značiti. Naime, njegovo odbijanje da osudi režim Fidela Kastra je učinilo da on izgubi podršku mnogih Amerikanaca kubanskog porekla koji su antikomunistički nastrojeni.

Što se tiče Ilinoisa, koji nosi 155 delegata, situacija je vrlo slična. Bajden će gotovo sigurno pobediti na državnom nivou, a istraživanja mu daju komotnu prednost u svakom od 18 kongresnih distrikta. Mada puno zaostaje za Bajdenom, Sanders svakako može očekivati da prebaci prag od 15% u svakom distriktu, odnosno računa na svoje delegate u svakom od njih. Treba podsetiti da je senator iz Vermonta ostvario odličan rezultat 2016. godine u ovoj državi, kada je osvojio isti broj delegata kao i Hilari Klinton. Teško je očekivati da Sanders može da ponovi takav rezultat.

U Arizoni, koja ukupno nosi 67 delegata, za 23 će se kandidati boriti na nivou države, a 44 će biti raspoređeni u 9 kongresnih distrikta. I ovde su slične prognoze kao i u prethodne dve države. Portal RealClearPolitics, vršeći agregaciju istraživanja, predviđa da će bivši potpredsednik Bajden pobediti sa 18% razlike. Bajden u svakom distriktu ima projektovanu prednost veću od 20%, ali za razliku od Floride, Sanders se ne mora brinuti da će ostati ispod cenzusa u bilo kom od kongresnih distrikta. Ako se negde danas Berni može nadati iznenađenju, to je svakako Arizona. Međutim, imajući u vidu ne tako veliki broj delegata koji ona nosi, ubedljivi porazi na Floridi i u Ilinoisu ne mogu biti nadoknađenim čak ni da nekim čudom Berni pobedi u Arizoni.

Na kraju, možemo da zaključimo da će nakon ,,Super utorka“ i ,,Mini super utorka“, i treći utorak u nizu verovatno biti pobednički za Džozef Bajdena. Kandidat umerene struje Demokratske partije će, po svoj prilici, uvećati svoju prednost u odnosu na Bernija Sandersa i biti još jedan korak bliže demokratskoj nominaciji. Da li će još jedan poraz naterati Bernija Sandersa da odustane od dalje trke ostaje da se vidi.

Kako sada stvari stoje, korona virus će primorati još neke države da do daljnjeg odlože svoje izbore, a mnoge građane obeshrabriti da odu do svojih biračkih mesta. Sve ovo bi moglo uticati da Sanders napusti izbornu trku i pre nego što bi se to u normalnim okolnostima očekivalo.


Sava Mitrović