Ejmi Klobučar, kandidatkinja za demokratsku predsedničku nominaciju, objavila je da se povlači iz trke i da će u nastavku nadmetanja podržavati Džozefa Bajdena. Ona je to učinila manje od 24 časa nakon što je svoje dalje učešće u nadmetanju za demokratsku nominaciju suspendovao i Pit Butidžidž, odnosno manje od 36 sati nakon što se iz trke povukao milijarder Tom Stajer.

Klobučar je do sada osvojila ukupno 7 delegata i nalazila se na petom mestu u ukupnom skoru, iza Sandersa, Bajdena, Butidžidža i Voren. U tom pogledu je njeno povlačenje manje iznenađujuće nego izlazak iz trke trećeplasiranog Butidžidža, pobednika Ajove i drugoplasiranog u Nju Hempširu. Ipak, ni Klobučar, kao ni Butidžidž, nije mogla da računa na mnogo delegata na predstojećim izborima na Super utorak. Jedina država u kojoj su istraživanja javnog mnjenja prognozirala njenu pobedu bila je njena matična Minesota.

Može se reći da je u pitanju pravi mali talas povlačenja u samo predvečerje Super utorka, kada će biti izabrano oko 40% delegata za završnu Demokratsku nacionalnu konvenciju. Kandidati koji su se povukli pripadaju umerenom liberalnom krilu demokrata. Povlačenje se vrši upravo kako bi se centristi grupisali oko jednog kandidata i tako pokušali da zaustave pobedu Bernija Sandersa, koga podržava levo krilo partije.

Kandidat koji će dobiti vetar u leđa ovim povlačenjima je Džozef Bajden, koji je sada neminovno ključni kandidat establišmenta Demokratske partije. Nakon pobede u Južnoj Karolini, povlačenja kandidata sličnog svetonazora u cilju ujedninjenja partije veoma koristi Bajdenu u predstojećem nadmetanju ne samo sa Sandersom, već i sa drugim kandidatom koga dobar deo establišmenta gleda kao nedovoljnog demokratu – bivšim republikanskim gradonačelnikom Njujorka Majklom Blumbergom.

Glavna bitka sutra će se voditi upravo između ova tri kandidata. Preostaje da se vidi da li će Klobučar dobiti nešto zauzvrat za ovo rano povlačenje iz trke. Imajući u vidu njen politički profil, nije isključena mogućnost da Klobučar postane i Bajdenova kandidatkinja za prvu ženu potpredsednicu SAD, ukoliko bi on uspeo da osvoji demokratsku nominaciju.


Milan Krstić