Nakon što je Bajden objavio da će konačnu odluku o potpredsedničkom kandidatu doneti u toku prve nedelje avgusta, iako je prvobitno bilo predviđeno da će to biti 1. avgusta, intenzivirale su se rasprave oko potencijalnih kandidata. Trenutno se najviše spekuliše o senatorki Kamali Haris (Kamala Harris) i kongresmenki Karen Bejs (Karen Bass), obe iz Kalifornije.

Najveće novine glavnog grada Kalifornije pozivaju Džozefa Bajdena da izabere Karen Bejs umesto kandidatkinje o kojoj se do sada najviše govorilo – Kamale Haris. Novine The Sacramento Bee upozoravaju da bi izbor Harisove bio problematičan za Bajdena s obzirom na aferu nagodbe od 400 000 dolara i ulogu u reformi krivičnom pravosuđu, što bi bilo ono na šta bi protivnički kandidat, predsednik Tramp, ciljao.

S druge strane ima i onih glasova koji smatraju da je izbor Kamale Haris najbolji za Džozefa Bajdena, te se mesecima smatra jednim od vodećih kandidata za potpredsednika. Oni ističu njenu senatorsku poziciju, i to kao druge žene Afroamerikanke u Senatu u istoriji SAD, kao i njeno iskustvo sa kandidovanja za demokratsku predsedničku nominaciju 2020. godine i blisku saradnju sa Bajdenom.

Za Karen Bejs, od 2011. godine kongresmenku iz Kalifornije, ranije se smatralo da nema previše šansi, ali je u svetlu poslednjih dešavanja u SAD njena pozicija znatno bolja. Karen Bejs je bivši spiker Kalifornijske skupštine i to prva crna žena koja je vodila državnu skupštinu, a od 2018. godine je predsednica Crnog kokusa (Black Caucus) u Kongresu. Njena uloga u kreiranja reforme policije i organizatora zajednice, aktivizam i zalaganje za socijalnu pravdu, posebno je izdvajaju, imajući u vidu događaje od ubistva Džordža Fojda i borbu sa rasnim nejednakostima.

Bejs je posebno značajna i kao vođa demokrata pri preispitivanju nacionalnih policijskih standarda. Ništa manje važno nije ni to što ju je na tu poziciju predložila Nensi Pelosi, spikerka Predstavničkog doma, i istakla da su „blagosloveni“ što demokrate predstavlja upravo Bejs. Oni koji smatraju da Bejs ne bi bila Bajdenov najbolji izbor, zameraju joj nedostatak nacionalnog profila, te da nije blisko sarađivala sa Bajdenom, kao i da joj nedostaje snažna pozadina u spoljnoj politici.

Predlog izbora potpredsedničkog kandidata koji će sa Bajdenom biti potvrđen na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji biće saopšten za najviše nedelju dana. S obzirom da je proces selekcije prilično tajnovit i složen, ostaje nam samo da nagađamo da li će Bajdenov running mate biti Haris, Bejs ili neko sasvim treći.

Aleksandra Baklaja