Nedelja koja je za nama ponovo je stavila u fokus temu od koje brojni Amerikanci strahuju – strano mešanje u izborni proces. Da stvar bude gora, reaktuelizuju se teme uplitanja Rusije koje su imale snažan odjek na izborima 2016. godine. Od izveštaja koji je razmatran u Obaveštajnom komitetu Predstavničkog doma, preko brifinga koji je usledio, i konsekventno (ili ne?), promene koordinatora zaduženog za rad svih 17 službi bezbednosti, te međusobnih optužbi na relaciji Republikanci-Demokrate, jasno se vidi višeslojnost ovog problema.

Odgovarajući na navedene događaje, Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost, Robert O’Brajen (Robert O’Brien), u intervjuu za ABC odbacio je navode da Rusija nastoji da pruži podršku reizboru Donalda Trampa. Istovremeno, istakao je da takva podrška Berniju Sandersu, o čemu se takođe polemisalo, ne bi bila iznenađenje. Uz već mnogo puta rabljenu frazu o Sandersovom „medenom mesecu u Moskvi“ krajem osamdesetih godina prošlog veka, obrazlažući svoj stav, O’Brajen je Trampa uporedio sa Reganom, ističući pritom da bi za države poput, kako je naveo, Rusije, Kine ili Irana bilo povoljnije da je neko drugi na čelu SAD.

U nastojanju da odbrani predsednikovu poziciju, Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost istakao je da od svih obaveštajnih podataka kojima sa svoje pozicije ima pristup, nije došao u posed nijednog koji bi ukazao na uplitanje Rusije u Trampov reizbor. Ipak, na pitanje novinara, da li je imao uvid u analize pomenutih podataka, O’Brajen je bio neodređen, pokušavajući da izbegne direktan odgovor. Sve to pravdao je činjenicom da nije prisustvovao saslušanju pred Obaveštajnim komitetom Predstavničkog doma. Kako sam ističe, on je jedino imao uvid u izveštaje sa pomenutog saslušanja i pojedine informacije za koje se sumnja da su „procurele“ u medije. Treba pomenuti da je „curenje“ informacija sa saslušanja pred Komitetom (koje je bilo strogo poverljivo) prethodno nagovestio i sam Donald Tramp. Na kraju, O’Brajen je dodao i da veruje kako nekadašnji šef službi bezbednosti, Džozef Megvajer (Joseph Maguire), niti njegov naslednik Ričard Grenel (Richard Grenell), kao ni direktorka CIA Džina Haspel (Gina Haspel) ne raspolažu pomenutim analizama koje bi dokazale suprotno.

Britanski list Gardijan (The Guardian) napominje da su nešto ranije, republikanski senatori blokirali tri zakona koja za cilj imaju ojačavanje bezbednosti izbornog procesa. Ako se to uzme u obzir, nije čudno što u intervjuu O’Brajen posebno ističe konkretne mere sprovedene na biralištima kako bi se osigurala regularnost izbora, poput konvencionalnog glasanja na papirnim listićima, a ne posredstvom elektronskih aplikacija.

Ubrzo nakon ovog intervjua usledile su reakcije Demokrata koji pomenute izjave karakterišu kao politikantske, a neka od objašnjenja, poput onog da Rusiji nije u interesu Trampov reizbor, kao nesuvisla. U isto vreme, Trampov rejting dostiže novi rast, i prema Galupovoj anketi iznosi 49%, što znatno povećava njegove šanse da se zadrži na sadašnjoj poziciji i naredne četiri godine.


Nikola Lukić