Predsednik Sjednjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp oglasio se povodom informacija da se Ruska Federacija meša u izbore ove godine. On je sakrkastično napisao demokratama „pazite se Rusije, Rusije, Rusije“.

Naime, pre nekoliko dana „najviši obaveštajni zvaničnici, zaduženi za bezbednost izbora, su izvestili članove Obaveštajnog komiteta Predstavničkog doma Kongresa da se Rusija gotovo sigurno meša u izborni proces 2020. godine.“

Kako se kasnije ispostavilo, Rusija navodno pomaže, pored Trampove, i kampanji senatora Bernija Sandersa u unutarstanačkim izborima u Demokratskoj stranci, piše Vašington post, prenosi Glas Amerike.

Predsednik SAD je u pomenutom tvitu Adama Šifa, predsedavajućeg Obaveštajnog odbora Predstavničkog doma, nazvao korumpiranim političarem nadenuvši mu nadimak „Šifti“ (eng. Shifty – prevrtljiv, pokvaren) zbog toga što plasira informacije o ruskom mešanju.

Senator Sanders je rekao da je obavešten o mogućem mešanju Rusije i, „možda, ostalih zemalja“, ali je poručio Moskvi da se „drži podalje od američkih izbora“, prenosi Si-En-En.

Nije slučajno što se baš kampanja pomenutog senatora iz Vermonta optužuje da je na meti ruske pomoći. S jedne strane, prema skoro svim relevantnim anketama Tramp bi pobedio Sandersa u direktnoj borbi. S druge strane, ukoliko bi „demokratski socijalista“ postao predsednik Amerike njegova izolacionistička spoljna politika bi i te kako odgovarala Rusiji.


Luka Totaj