Kako se unutarstranački izbori u Demokratskoj partiji sve više zahuktavaju, za očekivati je da će do oštrijih rasprava i sukoba među kandidatima sve češće dolaziti. Demokrate, tradicionalno podeljena na umerene i progresivne, u poslednje vreme sve više demonstriraju svojih ,,50 nijansi plave“.

Najoštrije varnice ovih dana se sevaju između Bernija Sandersa (Bernie Sanders) i Majkla Blumberga (Michael Bloomberg), dvojice kandidata koji se uz Džoa Bajdena (Joe Biden), kotiraju kao favoriti za demokratsku nominaciju.

Sanders je u svom jučerašnjem govoru u Nevadi bio prilično direktan u optužbama prema drugim kandidatima demokrata. Senator iz Vermonta je veći deo svog obraćanja u prestonici Nevade, Karson Sitiju (Carson City), posvetio napadima na Majkla Blumberga, osuđujući njegova nastojanja da ,,kupi predsedničku funkciju“. Istina, iako je bivši gradonačelnik Njujorka (New York) u izbornu trku ušao poslednji, to ga nije sprečilo da bude ubedljivo prvi među demokratama kada je potrošen novac u pitanju. Kako prenosi Si-En-En (CNN), Blumberg je za nešto više od 2 meseca svoje kampanje, potrošio gotovo 386 miliona dolara. Reč je o dvostruko više novca nego što je potrošio drugi milijarder među demokratama, Tom Stajer (Tom Steyer).

Ovo je bilo dovoljan razlog da Berni Sanders poruči Blumbergu, da svojim milionima ne može da pridobije podršku američkog naroda kome je ,,muka od milijardera koji pokušavaju da kupe izbore“. Sanders je Blumberga označio kao učmalog bogataša kome je iz dosade palo na pamet da bi mogao postati predsednik Sjedinjenih Država, ali koji se nije setio da obiđe Ajovu, Nju Hempšir ili Nevadu, i razgovara sa građanima tih država. Majkl Blumberg nije bio jedina meta Sandersovih optužbi. On nije propustio ni da optuži Džoa Bajdena i Pita Butidžiža (Pete Buttigieg), da su finansirani od strane brojnih američkih milijardera, pri čemu je ponovio opasku iz prethodne debate da Butidžidža u njegovoj predizbornoj trci podržavaju najmoćnije farmaceutske kompanije.

Da Majkl Blumberg neće ostati dužan Sandersu, uverili smo se već danas. Milijarder iz Njujorka odgovorio je u svom stilu, novim predizbornim spotom. U njemu se kritikuju pristalice Bernija Sandersa zbog svog odnosa prema ostalim demokratskim kandidatima. Za razliku od prethodnih spotova kada je meta napada bio Donald Tramp (Donald Trump), ovo je prvi put da je Blumberg indirektno napao nekog od svojih kolega iz Demokratske partije. Komentarišući ovaj spot, analitičari na MSNBC-u su ispravno primetili, da se u njemu ne radi o različitom pogledu na ekonomsku politiku ili drugačijem odnosu prema pitanjima kontrole oružja, već o sukobu na ličnoj osnovi dvojice demokratskih kandidata.

Iz svih ovih prepucavanja unutar Demokratske partije, može da profitira samo jedan čovek, a to je Donald Tramp. Aktuelni predsednik Sjedinjenih Država sa zadovoljstvom posmatra te sukobe, dok jaz između progresivnih i umerenih demokrata postaje sve dublji.


Sava Mitrović