Sjedinjene Države nastavljaju da „dominiraju“ na listi najpogođenijih država kada je u pitanju pandemija virusa korona. Amerika je dostigla cifru od 34 hiljade preminulih i preko 680 hiljada obolelih. U senci sve većeg broja žrtava i vesti o potpunom ukidanju finansiranja SZO, predsednik SAD Donald Tramp je, sada već tradicionalno, održao konferenciju za novinare o suzbijanju virusa COVID-19. Novo izlaganje je donelo i novi plan – tri faze za otvaranje države.

Plan predviđa ublažavanje mera socijalnog distanciranja postepenim otvaranjem određenih objekata. U prvoj fazi bi to bili restorani, teretane, religijski objekti, kao i bioskopi i stadioni. Druga faza bi predviđala otvaranje škola i šoping molova, rekreacionih prostora i parkova, ali uz strogo pridržavanje propisanih mera i izbegavanje grupisanja više od 50 osoba na manjem prostoru. Na kraju, treća faza bi omogućila potpuni povratak na posao, izlazak starijih iz izolacije (uz određeno distanciranje od ostalih) kao i posete medicinskim objektima i staračkim domovima koje su sada striktno zabranjene.

Uslov za početak primene ovog plana je dvonedeljni trend pada obolelih u nekoj saveznoj državi ili lokalnoj zajednici. Odluku o sprovođenju plana donose guverneri. Ovo predstavlja značajnu promenu stava Donalda Trampa koji je već dobio negativne odgovore od guvernera nekih saveznih država na njegovu izjavu da pitanje otvaranja države može da donese samo on. Ovakvim potezom Tramp se ratosiljao ogromne odgovornosti za potencijalni nastanak novih žarišta ili za izbijanje nekih drugih problema. Ono na šta guverneri ukazuju da je jedan od najvažnijih faktora u borbi sa virusom, a šta novi plan nije objasnio, jeste nova strategija testiranja.

Mnogi stručnjaci, pored nepostojanja strategije testiranja, kritikuju i nedovoljan broja testiranih. Prema navodima dnevnog lista Washington Post, u pogledu broja testiranih po glavi stanovnika, SAD značajno zaostaju za nekim drugim državama, kao što su Južna Koreja i Nemačka. Povodom loše federalne strategije testiranja na COVID-19, ako se može reći da takva strategija uopšte i postoji, oglasili su se i bivša kandidatkinja za demokratsku nominaciju, Ejmi Klobučar, guverner Njujorka, Endru Kuomo (Andrew Cuomo), ali i republikanski senator Lindzi Grejem (Lindsey Graham). Oni su složni u oceni da samo masovno testiranje može da obezbedi brz povratak normalnim ekonomskim aktivnostima, a da se to ne može postići sa ovakvim kapacitetima.

Ostaje nejasno koji su razlozi administracije za nedostatak organizovane strategije za testiranje građana. Takođe, mnogi kritikuju to što nije stavljen u funkciju Defense Production Act, koji je već korišćen u pandemiji virusa korone za povećanje proizvodnje zaštitne opreme. Veruje se da bi se na taj način, makar u određenoj meri, rešio problem manjka testova. Ako je verovati američkim stručnjacima i njihovom mišljenju da SAD još nisu dostigle vrhunac zaraze, postaje sasvim jasno da će predsednikovo ranije obećanje o kraju virusa do 1. maja ostati neispunjeno.


Aleksandar Bogićević