Izbori se održavaju za dva ipo meseca, a trenutni predsednik Donald Tramp ima zaostatak od oko 8% u odnosu na kandidata demokrata, Džozefa Bajdena. Republikanci su svesni da se rejting predsednika mora popraviti brzo, a način da se to izvede su izgleda pronašli u USAGM-u (United States Agency for Global Media). Majkl Pek (Michael Pack), šef agencije koga je na to mesto  republikanska administracija postavila u junu ove godine, napravio je seriju poteza koje su drugi mediji okarakterisali kao politizaciju medijske agencije koja ima svetski uticaj i dopire do svakog ugla planete.

Ovu nedelju je obeležio događaj u kome je sedam radnika, među kojima su neki visokopozicionirani u hijearhiji agencije, izgubili svoje propusnice koje su im omogućavale da, pod određenim uslovima, pristupaju dokumentima koji su obeleženi kao državna tajna i zonama u kojima je pristup ograničen ili zabranjen. Time su oni onemogućeni da rade svoj posao, pa su ovo mediji protumačili i kao de facto suspenziju. Da ni drugi medijski servisi koji su pod Pekovim nadzorom nisu bezbedni pokazuje i vest da je šef odeljenja Voice of America zaduženog za Pakistan (VOA Urdu) smenjen zbog „pristrasnog izveštavanja u korist demokratskog kandidata“. Još na samom početku svog šefovanja, Pek je otpustio šefove sve četiri informativne agencije koje se nalaze pod upravom USAGM-a (Glas Amerike, Radio slobodna Evropa, Radio slobodna Azija i Radiodifuzna mreža za Bliski Istok), a otkaz je dobila i većina članova upravnih odbora koji su bili nestranačke ličnosti.

Najglasniji u kritici ovakve „okupacije“ državne agencije je demokrata i kongresmen iz Njujorka, Eliot Ejndžel. On smatra da su ovakvi postupci sramotni i da bi mogli imati pravne posledice jer Pek, kao šef agencije, postupa van svojih ovlašćenja. Majkl Pek otpuštanjem nepolitičkih ličnosti iz USAGM-a narušava nepristrasnost i objektivnost koje su odlikovale ovu agenciju, dodaje demokratski kongresmen. Ejndžel preti i pozivanjem generalnog inspektora kako bi se pokrenula istraga o Pekovom ponašanju i postupcima. Neki trenutni i bivši radnici USAGM-a su izjavili za NBC da je očigledan pravac u kome se ide i kakav profil ljudi više ne treba agenciji. Kao poseban problem se navodi i izdavanje viza stranim radnicima koji borave u Sjedinjenim Državama i koji rade pod patronatom USAGM-a. Određeni broj njih nisu dobili nikakve informacije o njihovim zahtevima za produženje viza, što bi moglo da dovede do povratka u njihove matične države koje bi mogle da ih proganjaju zbog njihovog posla.

Da su republikanci ozbiljni u svojoj nameri da državnu medijsku agenciju pretvore u stranačku mašinu pokazuju i novi zaposleni, Frenk Vuko (Franc Wuko) i Toni DeLansi (Toni DeLancey). Vuko je poznat kao voditelj talk-show emisije u kojoj je glumio džihadistu objašnjavajući publici kako je islamska veroispovest teroristička, bivšeg predsednika Baraka Obamu nazvao Kenijcem, a spikerku Donjeg Doma Nensi Pelosi botoksiranom nacistkinjom. Pored napada na muslimane i demokratske političare, takođe je poznat i kao ljubitelj i promoter teorija zavere, kao što su priče da je direktor CIA-e Džon Brenan prešao u islam i da je bivši šef departmana za pravdu, Erik Holder, član Crnih pantera. DeLansi nema tako impresivnu biografiju kao njen novi kolega. Bila je jedna od šefica anti-feminističkog i evangelističkog udruženja Zabrinute žene za Ameriku (Concerned Woman for America), radila je i pri televiziji Fox News, a od 2017. do 2019. je bila član Trampove administracije.

Postaje očigledno da republikanci posežu za svim sredstvima kako bi ostvarili pobedu na budućim izborima. Kadrovske čistke u redovima USAGM-a bi mogle imati negativne posledice na ugled ove agencije, pre svega na međunarodnom planu. Partijsko zapošljavanje u instituciju koja je do sada bila imuna na takvu praksu i zapostavljanje stranih radnika koji rade pri agenciji mogu značajno ugroziti kvalitet i obim izveštavanja o svetskim događajima. Ovakvim potezima se rizikuje autoritet i ugled USAGM-a, a rezultat celokupnog rada republikanaca može biti kontraproduktivan – vrlo lako se može desiti još veća antagonizacija glasača prema trenutnom predsedniku.


Aleksandar Bogićević