Donald Tramp, predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), potpisao je prekjuče Zakon o pomoći, olakšicama i ekonomskoj sigurnosti u doba virusa korona (Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security Act, skraćeno CARES [srp. Briga] Act), prenosi Politiko.

Ovaj zakon je vredan dva biliona — dve hiljade milijardi ili dva miliona miliona (2.000.000.000.000) — dolara i trebalo bi da ojača američku privredu i ponudi finansijsku pomoć Amerikancima kao i američkim preduzećima koji ispaštaju zbog usporavanja američke industrije tokom pandemije virusa korona (COVID-19). Ovo je, piše Los Anđeles tajms, najveći paket ekonomske pomoći u kriznim situacijama koji je ikad donesen u SAD, za 831 milijardu veći od zakona o oporavku u vreme Velike recesije 2009. godine.

Pomenuti zakon — koji je predložio republikanac Mič Makonel, senator iz Kentakija i predvodnik vladajuće većine u Senatu (gde je jednoglasno [96-0] usvojen u sredu) — izglasan je u petak skoro jednoglasno i u Predstavničkom domu Kongresa SAD što je navelo Ril klir politiks da uporedi ovu slogu političara protiv virusa korona s onom koji je bila posledica Jedanaestog septembra. Predsednik SAD zahvalio se obema strankama za saglasje, što su Amerikance stavili na prvo mesto. „Marširamo u punoj snazi vlade i društva u cilju pobede nad virusom (korona). Zajedno ćemo izdržati, nadjačati i pobediti!“, saopštio je Tramp na Tviteru.

Demokrata Nensi Pelosi, spiker Predstavničkog doma Kongresa, objavila je na Fejsbuku da je donošenjem ovoga zakona — koji je proizvod saradnje između republikanca i demokrata — poslata jasna poruka: „Sve činimo da zaštitimo američke radnike i porodice dok se naša nacija suočava s ovom javnozdravstvenom krizom“.

The House’s passage of the bipartisan CARES Act sends a clear message: we are all committed to protecting America’s workers and families as our nation confronts this public health crisis.

Posted by House Speaker Nancy Pelosi on Петак, 27. март 2020.

Ovo se može smatrati trećom fazom pomoći Amerikancima od strane zakonodavnih i izvršnih vlasti. Prva faza je bila novčana pomoć od 8,3 milijarde dolara za razvoj vakcine protiv virusa korona. Druga bi trebalo da nadoknadi bolovanja kao i da pruži beneficije nezaposlenim radnicima i njihovim porodicama. Za to je izdvojeno približno 104 milijardi.

Inače, Sjedinjene Države (pre svih savezna država Njujork) su, posle NR Kine, Italije i Španije, potencijalno novo žarište virusa korona jer ima približno 122 tisuće potvrđenih zaraženih osoba (trenutno najviše na svetu), 961 izlečeno lice i više od dve hiljade mrtvih, podaci su Univerziteta Džon Hopkins.


Luka Totaj