Guverner Džordžije Brajan Kemp (Brian Kemp) je juče, u ponedeljak 6. jula, proglasio vanredno stanje na teritoriji savezne države Džordžije, posle napada i pucnjave tokom vikenda u kojoj je 31 lice povređeno, a petoro je ubijeno. Dodatno, ovi zločini praćeni su uništavanjem imovine u Atlanti.

„Mirne proteste su preoteli zločinci sa opasnom, destruktivnom agendom. Sada se nedužni građani napadaju, streljaju i ostavljaju mrtvima“, izjavio je republikanac Kemp. Na ovo je dodao da se bezakonje mora zaustaviti i obnoviti red i zakon u glavnom gradu, Atlanti. „Proglasio sam vanredno stanje i pozvao stražu Džordžije jer je bezbednost naših građana na prvom mestu“ takođe je Kemp rekao u svojoj izjavi.

Nove mere će omogućiti trupama da zaštite državnu imovine i opremiti državne policijske službenike da patroliraju ulicama Džordžije. Oko 1000 gardista će štititi državne zgrade uključujući Kapitol, guvernerovu rezidenciju i sedište Odeljenja za javnu bezbednost. Prisustvo gardista će olakšati posao policajcima, kako bi oni svoje patrole povećali na saobraćajnicama i u zajednicama, posebno u Atlanti.

Među ubijenima tokom ovog vikenda bila je i osmogodišnja devojcica. Sekurija Tarner (Secoriea Turner) vozila se u automobilu u subotu uveče u Atlanti, kada su najmanje dve osobe otvorile vatru na automobil. Pucnjava se dogodila blizini restorana brze hrane Vendiz (Wendys), gde je policajac pre nepunih mesec dana ubio Rajšarda Bruksa, što je pokrenulo velike proteste i sukobe demonstranata i policije.

 

Na pres konferenciji govorila je i gradonačelnica Atlante, Kejša Lens Botoms (Keisha Lance Bottoms). U svom emocionalnom obraćanju osudila je zločine. Dodatno, govorila je o reformi policije i poboljšanju stanja u lokalnim zajednicama.


Pavle Janošević