Solidan rezultat Džozefa Bajdena na unutarstranačkim izborima u Nevadi (20%) dalo mu je sjajan zamah pred naredni izazov u Južnoj Karloni. Izbori se održavaju 29. februara i prema nalazima istraživanja javnog mnjenja, očekuje se Bajdenova ubedljiva pobeda, sa sličnim rezultatom koji je Berni Sanders postigao na izborima u Nevadi. Naime, izlazne ankete predviđaju sjajan rezultat bivšeg potpredsednika, te mu daju 36% podrške, što je 20% prednosti u odnosu na drugoplasinranog Sandersa. Džo Bajden uživa veliki ugled kod afro-američkih glasača, usled činjenice da je bio potpredsednik Baraka Obame.

Nakon izbora u Južnoj Karolini i sa jakom marketinškom kampanjom, Bajden kreće u pohod na države „Super utorka“, a prema pisanju magazina Politico, Bajden je prva solucija za afro-američke glasače (45%), što je značajna razlika u odnosu na podršku Toma Stejera (17%) ili Sandersa (13%). Njegov glavni fokus će predstavljati južne države sa velikim procentom afro-američke populacije, poput Alabame, Arkanzasa, Džordžije, Severne Karoline, Tenesija, Teksasa i Virdžinije, čime može prilično da pomrsi račune Majklu Blumbergu, koji izbornu trku započinje upravno na „Super utorak“, imajući u vidu da Blumberg ima veoma razvijenu stranačku infrastrukturu u državama u kojima se na taj dan glasa.

Do sada je među demokratskim kandidatima dominirao diskurs da je Berni Sanders glavni kamen spoticanja ujedinjenju demokrata oko zajedničke ideje sa kojom će izaći protiv Trampa u novembru, a koju nije moguće postići usled Sandersove politike demokratskog socijalizma sa kojom se identifikuje deo demokrata. Međutim, nije zogoreg osvrnuti se na činjenicu da do razdora može doći među centristički orijentisanim kandidatima u Demokratskoj stranci, gde upravo Bajden može biti remetilački faktor.

Korisno je osvrnuti se na govor Džoa Bajdena održan nakon proglašenja izbornih rezultata u Nevadi. Bajden je istakao da je izuzetno zadovoljan postugnutim rezultatom, zalaganjem volontera i radom njegovog tima, te je izrazio veliku sigurnost da će odneti pobedu i u Južnoj Karolini. Kako sebe ističe kao kandidata koji će nastaviti „stopama“ Baraka Obame i raditi na ujedinjenju nacije, iskoristio je priliku da omalovaži Sandersa, ali i svog ideološkog istomišljenika, Majkla Blumberga, nazvavši ga plutokratom. Očigledno „osetivši krv“, Bajden je nakon relativno umerenih nastupa na prethodnim debatama, podstaknut izbornim rezultatima u Nevadi i predizbornim anketama za Južnu Karolinu, osetio svoj trenutak i krenuo putem oštre retorike na „sve ili ništa“. Ukoliko Bajden ostvari dobre izborne rezultate i na „Super utorak“, tada izborna trka među demokratskim kandidadtima može dobiti potpuno novu dinamiku.