Aktuelni američki predsednik Donald Tramp održao je u četvrtak (26.11.) svoj prvi brifing sa medijima nakon poraza na predsedničkim izborima. Kandidat Demokratske partije Džozef Bajden je prema projekcijama vodećih agencija i medijskih kuća, a na osnovu najvećeg broja prebrojanih glasova, pobednik izbora i budući, 46. predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Trampov kampanjski tim je podneo niz tužbi zbog navodnih prevara u kolebljivim državama, ali su do sada gotovo sve osporene ili odbačene. Tokom prethodne nedelje su izborna tela u najvažnijim kolebljivim državama (Pensilvanija, Mičigen, Džordžija, Nevada) zvanično potvrdila rezultate izbora u tim saveznim državama. Nakon što sve države učine isto, sledi i završni formalni korak: sastajanje elektorskog koledža, prvog ponedeljka nakon druge srede u decembru – ove godine je to 14. decembra – koji će, kako se očekuje, formalizovati Bajdenovu pobedu.

Tramp je tokom razgovora naglasio da će koledž napraviti veliku grešku ako izabere Bajdena, budući da iza njegove „pobede“ stoji masovna prevara. Time je nastavio sa svojom višenedeljnom kampanjom optužbi i tvrdnji da je izborni proces lažiran i da bi u suprotnom on obezbedio drugi mandat na čelu SAD sa „ogromnom“ razlikom u glasovima. Najavio je pompezno, u svom stilu, da u naredne dve nedelje javnost očekuje nove „šokantne“ dokaze o izbornoj krađi, istovremeno priznavši (što je pomalo kontradiktorno) da je sve manje vremena ostalo za eventualne (teško moguće) promene.

Donald Tramp, upitan da li će napustiti položaj i Belu kuću u januaru, ukoliko elektorski koledž zaista potvrdi Džoa Bajdena kao budućeg predsednika, je dao potvrdan odgovor (što je za najveće svetske medije postala udarna vest).

Ipak, Tramp je tokom razgovora istakao i da nije siguran da li će javno priznati svoj poraz (što je tradicionalna praksa i što su činili gotovo svi poraženi predsednički kandidati), te da je to jako teška stvar za njega. Uz to, novinarima je ostao dužan odgovor hoće li prisustvovati eventualnoj inauguraciji Džozefa Bajdena 20. januara.

Najzad, treba istaći da, iako se suočava sa krajem svog predsednikovanja, Tramp je odlučio da pruži podršku Republikanskoj partiji u trci za Senat i obelodanio da će posetiti narednog vikenda Džordžiju, gde će organizovati kampanjski reli. Podsetimo, u Džordžiji se održavaju 5. januara ponovljeni izbori za oba senatorska mesta i ishodi tih nadmetanja će odlučiti ko će imati kontrolu nad Senatom.


Igor Mirosavljević