U petak uveče aktuelni predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp posetio je Virdžiniju u kojoj je organizovan još jedan skup u okviru njegove predizborne kampanje. Skup je kao i tokom prethodnih okupljanja koje je Trampov tim organizovao bio održan na aerodromu, uz veliki broj prisutnih. Virdžinija je od izuzetne važnosti za Trampa s obzirom da spada u takozvane „ljubičaste države”, odnosno „kolebljive države“, u kojima i demokrate i republikanci dobijaju određeni broj glasova, ali pobednik varira, s obzirom da ne postoji značajna nadmoć jedne političke opcije. Takođe, one se zbog svoje važnosti nazivaju i „državama bojištima” (battleground states), te ne čudi što je sadašnji predsednik Amerike odlučio da skup održi upravo u toj saveznoj državi.

Tramp je takođe tokom jučerašnjeg dana učestvovao u dva događaja koji su se odnosili na položaj latinoameričke i afroameričke zajednice u Americi, gde je govoreno o njihovoj podršci Trampu, kao i o pokretu Black Lives Matter.

Na početku svog obraćanja Tramp je istakao kako jedino glasanjem za njega stanovnici Virdžinije mogu spasiti Drugi amandman, koji se odnosi na slobodno nošenje oružja. Takođe, Tramp je rekao da će mnogo više novca uložiti u ovu državu i da će joj se tokom narednih dana predizborne kampanje više posvetiti. Tramp je uputio kritike sadašnjem guverneru države, posebno se osvrćući na njegove stavove povodom prava na abortus, ali i nošenja oružja. Bajdenov izbor Kamale Haris za potencijalnu potpredsednicu Sjedinjenih Američkih Država takođe je bio kritikovan od strane Trampa. On je upozorio na uticaj radikalne levice sa kojim bi država, ukoliko Bajden pobedi, mogla da se suoči. Poređenjem Bernija Sandersa, koji iako je izašao iz trke za demokratsku nominaciju i dalje ima veliki uticaj na kreiranje Bajdenove politike i Kamale Haris, rekao da je ona mnogo radikalnija levičarka nego Sanders. Kritikujući ideje progresivnog levog krila Demokratske partije kao toksične za američke državljane, Tramp je upozorio na to kakve bi posledice po život građana mogla da ima pobeda Haris i Bajdena u novembru.

Iako je tokom mitinga bilo puno Trampovih glasača, bilo je i onih koji nisu pristalice njegovih ideja, te je došlo do okupljanja demonstranata čiji je protest ranije najavljen na Tviteru, međutim nije bilo većih sukoba između njih i policije.


Miljana Jovanović