Donald Tramp, predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), iskoristio je u petak predsednička ovlašćenja ublaživši krivičnu kaznu njegovom bivšem saradniku Rodžeru Stounu, piše Asošijejted pres (AP), prenosi Glas Amerike.

„Smanjenje kazne, za razliku od punog pomilovanja, ne poništava presude za krivična dela protiv Stouna“, navodi se u izveštaju, „ali će ga zaštiti od služenja zatvorske kazne“, što znači da je šezdesetsedmogodišnjak formalnopravno krivični prestupnik i da mu je to ujedno i jedina kazna.

Posted by Donald J. Trump on Субота, 11. јул 2020.

„Predsednik mi je rekao da misli da je moje suđenje bilo nepravedno“, rekao je Stoun za AP. Takođe, on je naveo da ga je predsednik SAD lično obavestio o ovoj odluci.

“I said NO to a deal, Lou. If I would be willing to re-remember……they would recommend no jail time, & I said NO….

Posted by Donald J. Trump on Среда, 20. мај 2020.

„Tretiran je veoma nepravedno, kao i mnogi drugi u ovom slučaju“, naveo je Tramp i zaključio: „Rodžer Stoun je sada slobodan čovek!“, prenosi Bi-Bi-Si.

Rodžer Stoun, bivši saradnik američkog predsednika Donalda Trampa, je dana 20.02.2020. osuđen na četrdeset meseci…

Posted by Američki izbori on Субота, 22. фебруар 2020.

Stoun — koji je Trampov prijatelj — osuđen je na tri godine i četiri meseca zatvora zbog ometanja istrage, lažne izjave pred Kongresom SAD i zloupotrebu svedoka u vezi s istragom navodnog ruskog mešanja u američke izbore 2016. godine kada je Tramp pobedio Hilari Klinton. Izvršenje četrdesetomesečne kazne trebalo je da počne u utorak, 14. jula.

Prema odluci Saveznog suda, Stoun bi trebalo da 14. jula počne odsluženje zatvorske kazne. Prisetimo se zbog čega je…

Posted by Američki izbori on Недеља, 28. јун 2020.

Iako se republikanci uglavnom nisu oglašavali u vezi s ovim događajem, Mit Romni — republikanski senator iz Jute — napisao je na Tviteru da je ovo „bez presedana, povesna korupcija”. „Američki predsednik“, dodao je on, „ublažava kaznu osobi koju je porota osudila zbog laganja u cilju zaštite samog predsednika“.

Trampov advokat Rudi Džulijani je čestitao predsedniku SAD i samom Stounu. „Izrečena kazna je drakonska u poređenju sa počinjenim delima“, napisao je Džulijani na Tviteru. „Rodžer Stoun je bio politički zatvorenik“, navodi Džulijani, „on je kolateralna šteta u pokušaju demokrata da optuže Donalda Trampa“.

Ako su republikanci oćutali na ovu vest, demokrate nisu. Bivši takmac u unutarstranačkoj trci za demokratsku nominaciju Elizabet Voren objavila je na Fejsbuku da Tramp „čini zločin pomilovanjem ljudi koji su činili zločine za njega“. Ona dodaje da „budućnost američke demokratije počiva na nama koji glasamo za Džoa Bajdena“.

This president both commits crimes and pardons guys who commit crimes for him. The future of American democracy rests on us electing Joe Biden: JoeBiden.com

Posted by Elizabeth Warren on Петак, 10. јул 2020.

Stoun nije prvi Trampov savetnik koji je dobio pomilovanje ili smanjenje kazne, navodi Hil. Neki od njih su bivši kontroverzni šerif Okruga Marikopa Džo Arpajou, Skuter Libi (bivši službenik u potpredsedničkom kabinetu Dika Čejnija), Dineš D’Suoza, Britanac Konard Blek, kao i bivši guverner Ilinoja Rod Blagojevič iz Demokratske partije.

Predsednik Donald Tramp negirao je mešanje u krivično gonjenje svog bivšeg saradnika Rodžera Stouna, rekavši da tvitovi…

Posted by Američki izbori on Четвртак, 13. фебруар 2020.


Luka Totaj