Nakon što je njegov ključni i jedini preostali rival, Berni Sanders,  izašao iz trke prošle nedelje, Džozef Bajden je de facto stekao nominaciju Demokratske partije za predsedničke izbore. Bivši potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država je bio lider na unutarstranačkim izborima i pre Sandersovog odustajanja, sa oko 300 osvojenih delegata više u odnosu na senatora iz Vermonta. Nesumnjivo je da se on sada okreće glavnom delu izbornog procesa i okršaju sa Donaldom Trampom, težeći pritom da ujedini samu Demokratsku partiju.

U tom pogledu je od možda i krucijalnog značaja podrška koju je dobio od Bernija Sandersa (u ponedeljak), te Elizabet Voren (u sredu). Senator iz Vermonta i senatorka iz Masačusetsa, koji dolaze iz progresivnog dela partije, su se time pridružili ostalim bivšim učesnicima na „prajmarisima“ koji su podržali Bajdena. Između dva događaja stigla je i dugo očekivana objava nekadašnjeg predsednika Sjedinjenih Država Baraka Obame (2008-2016), koji je u video objavi podržao svog potpredsednika.

Važna saopštenja prati i zvanična javna podrška Džou Bajdenu, koja je u protekla dva dana stigla od senatora iz Mičigena, Viskonsina i Zapadne Virdžinije.

Demokratski senatori iz Mičigena Debi Stejbenau (prvi put izabrana na ovu poziciju 2001. godine) i Geri Piters (od 2015. godine se nalazi u Senatu) obrazlažući svoju podršku istakli su značajnu ulogu koju je Bajden, kao potpredsednik, imao u očuvanju automobilske industrije, jedne od ključnih grana u ovoj saveznoj državi, i obezbeđivanju ekonomskih stimulusa iz izlazak iz finasnije krize 2009. godine. Sa druge strane, Tami Boldvin (senatorka od 2013. godine) je naglasila važnost Viskonsina, ističući da put do Bele kuće vodi kroz ovu državu i da će učiniti sve što je u njenoj moći da osigura pobedu Džoa Bajdena, za koga smatra da može doneti progresivne promene. Sigurno je da Bajden i demokratski establišment nastoje da ove dve tzv. „kolebljive države“ (swing state) ponovo učine „plavim“, nakon što je Donald Tramp 2016. godine odneo ovde usku, ali vrednu pobedu. U tom kontekstu podrška senatora iz ovih država se tumači kao vrlo važna.

Konačno, kako prenosi Politico, konzervativni senator iz Zapadne Virdžinije – Džon Mančin – je najavio da će pružiti potporu Bajdenu. Što je zanimljivo, ovaj visoki zvaničnik je u prethodnim izbornim trkama čak i odbijao da stane uz zvanične kandidate Demokratske partije, kao što je to bio slučaj sa Obamom 2012. godine, a slično se skoro desilo i 4 godine kasnije. On je sada napomenuo da je zadovoljan pristupom koji Bajden pokazuje prema apalačkom regionu i da će uskoro izaći sa zajedničkim planom kako da se spreči gubitak poslova u energetskom sektoru, ključnom za ovu saveznu državu.

Može se zaključiti, na osnovu aktivnostu u prethodnih nekoliko dana i nedelja, da je u toku proces stvaranje jedne šire podrške pretpostavljenom predsedničkom kandidatu demokrata i svakako da možemo očekivati slične objave od senatora, kongresmena, guvernera i u narednom periodu.


Igor Mirosavljević