Senator iz Vermonta, Berni Sanders je zvanično podržao bivšeg potpredsednika Džozefa Bajdena u trci za predsednika SAD na izborima u novembru. Ova odluka doneta je samo nekoliko dana nakon što je Sanders okončao svoju kampanju i time otvorio put Bajdenu ka nominaciji partije na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji.

Sanders je na početku bio jedan od favorita u trci za nominaciju Demokratske partije, ali je Bajden posle „Super utorka“ preokrenuo situaciju u svoju korist i prestigao Sandersa po broju delagata. Razlika u broju delegata pre Sandersovog odustajanja bila je 303 u korist Bajdena. Prvobitno je Sanders odlučio da će trku nastaviti do juna, međutim ubrzo je promenio planove i povukao se iz daljeg takmičenja. Dodatno, sada je podržao svog stranačkog kolegu Bajdena kao što je i najavljivao više puta tokom svoje kamanje.

Podrška Bajdenu predstavlja ključan trenutak za demokrate, jer bi samo ujedinjena stranka imala šanse protiv Donalda Trampa u novembarskom meču. Sandersova podrška dolazi u pravo vreme i predstavlja suštu suprotnost u odnosu na demokratsku trku 2016. godine, kada je Sanders nastavio da se takmiči sa Hilari Klinton do juna i tek je tada podržao. Ovog puta, bivši potpredsednik i senator iz Vermonta želeli su da se odmah pozabave nepoverenjem Sandersovih pristalica prema Bajdenu  kako bi što više pomirili razlike u stavovima. Njih dvojica su se složili da formiraju šest radnih grupa koje bi se bavile raznim političkim pitanjima. Radne grupe pokriće ekonomiju, obrazovanje, krivično pravosuđe, imigraciju, klimatske promene i zdravstvo.

Bajden i Sanders su u video pozivu pričali o svojim razlikama i rekli su da i će i pored toga sarađivati. Bajden je rekao kako su njih dvojica i pored neslaganja uvek bili prijatelji. Zatim je Sanders dodao „Znam da ste osoba koja volji da uključuje druge ljude. Želite da ih privučete čak i ako se ne slažu sa vama“.  Dodatno, složili su se o tome kako je Trampovo postupanje povodom pandemije virusa korona loše i kako se Tramp ne snalazi najbolje u ovim kriznim vremenima. S tim u vezi su posebno naglasili da će se maksimalno založiti za rad i uspeh gorepomenutih radnih grupa.

Iako je Sanders zvanično podržao Bajdena ostaje pitanje da li će to uraditi i njegove pristalice. Demokratski socijalisti Amerike su juče na svom Twitter nalogu objavili da neće podržati Bajdena kao kandidata Demokratske partije. Ova grupa glasača, iako nije toliko brojna mogla bi da bude značajna za ishod novembarskih izbora. Upravo sada je demokratama potrebna maksimalna podrška svojih simpatizera i potencijalnih glasača, a biće još potrebnija u novembru. Po rečima mnogih analitičara samo ujedinjena Demokratska stranka bi imala šanse da se suoči sa Donaldom Trampom, koji je veoma lako osvojio unutarstanačke izbore u Republikanskoj partiji maltene bez konkurencije.


Pavle Janošević