Donald Tramp se putem Tvitera, u tradicionalnom maniru, obratio jednom od kandidata za nominaciju Demokratske partije Majklu Blumbergu. Nakon negiranja umešanosti u suđenje Rodžeru Stounu, Tramp je iskoristio društvene mreže da se obrati milijarderu i bivšem gradonačelniku Njujorka povodom informacije da Blumberg plaća ili želi da plati ljude iza popularih Instagram naloga, kako bi reklamirali njegovu kandidaturu za predsednika.

Sadašnji predsednik se nadovezao na fotografiju koju je objavio Den Skavino, pomoćnik predsednika i šef odeljenja za društvene mreže Bele kuće, na kojoj je demokratski kandidat predstavljen kao čovek vrlo niskog rasta koja stoji u blizini Trampa, aludirajući da postoji znatna razlika u visini između njih dvojice.

Tu se nije zaustavio. Nazivajući ga „masom mrtve energije“ koja se plaši da izađe na debatu sa „profesionalnim političarima“, on je dodao da će Blumberg, sa dovoljno novca, uspeti da izgura iz trke Bernija Sandersa. Tramp ga je još nazvao i umanjenom verzijom Džeba Buša, bivšeg guvernera Floride i mlađeg brata Džordža Buša, dodavši da je Džeb bar imao više političkog umeća i bolje odnose sa Afroamerikancima. Ovo nije prvi put da je napad uperen na njegov odnos prema Afroamerikancima. Na audio snimku koji je nastao 2015. godine, Blumberg je izjavio kako podržava policiju u njenoj politici pretresa stanovništva na licu mesta koju je predsednik nazvao rasističkom jer je takva politika uperena prvenstveno protiv njih.

Ipak, ni Blumberg nije ostao dužan. On je izjavio da je Tramp „lajavi klovn“ koji je svoje bogatsvo nasledio, a troši ga glupim dogovorima i svojom nesposobnošću. Dodao je da ima novca i volje da ga pobedi. Brojke govore u njegovu koristi – Blumberg je, prema Forbsovoj statistici iz novembra 2019. godine, 17 puta bogatiji od Trampa. Samo u januaru je potrosio na reklame oko 300 miliona dolara što je više nego što je Hilari Klinton potrošila za reklamiranje u toku svoje cele kampanje, prenosi Newsweek. On je najavio da je spreman da potroši i 2 milijarde dolara ako je to neophodno, samo da ostvari pobedu.

Da li je ovo samo pokušaj sadašnjeg predsednika da skrene pažnju sa umešanosti u slučaj Rodžera Stouna, krik što se u trku umešao neko ko može finansijski da ga nadmaši, ili strah od rešenosti Blumberga da plati cenu pobede, ostaje da vidimo u narednom periodu. Jedino što je sigurno jeste da će Tramp iskoristiti svaku priliku da privuče pažnju na sebe, a da je istovremeno skrene sa drugih kandidata i svojih grešaka.


Aleksandar Bogićević