Predsednički kandidat Demokratske partije, Džozef Bajden, upozorio je državnike Ujednjenog Kraljevstva da moraju poštovati odredbe Sporazuma na Veliki petak (Good Friday Agreement) koji je potpisan između Velike Britanije i Republike Irske 1998. godine kako bi se zaustavio trodecenijski građanski rat u Severnoj Irskoj.

U svetlu britanskog napuštanja Evropske unije, jedan od ključnih problema je pitanje granice između Republike Irske i Severne Irske, koja pripada Ujedinjenom Kraljevstvu. Ovo pitanje se nakon trideset godina ponovo našlo u žiži svetske javnosti jer bi Ujedinjeno Kraljevstvo moralo da reguliše svoju jedinu kopnenu granicu sa državom članicom EU, nakon što bi napustilo ovu nadnacionalnu organizaciju. Vlada Velike Britanije saopštila je da će predloženi Zakon o unutrašnjem tržištu (Internal Market Bill) prekršiti međunarodno pravo dajući ministrima moć da menjaju elemente Sporazuma o povlačenju koji je London zaključio sa Briselom prošle godine.

Bajden je na tviteru regaovao burno rekavši da „Bilo koji trgovinski sporazum između SAD i Ujedinjenog Kraljevstva mora biti uslovljen poštovanjem Sporazuma [na Veliki petak] i sprečavanjem povratka tvrde granice. Tačka“.

Razlog njegovog reagovanja na društvenoj mreži bio je zvanična poseta britanskog ministra spoljnih poslova Dominika Raba (Dominic Raab) Vašingtonu, koji se nadao da će uveriti Trampovu administraciju i starije demokrate u britanski pristup Bregzitu. U sredu se Rab sastao sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom. Takođe se susreo sa najviše rangiranom političarkom iz redova demokrata, Nensi Pelosi, koja je prošle nedelje upozorila da nema apsolutno nikakve šanse da trgovinski sporazum sa UK prođe Kongres ukoliko neki potez britanske vlade dovede do toga da Brexit potkopa Sporazum na Veliki petak.

Predsednički kandidat demokrata, povučen nedavnim uspesima Donalda Trampa u spoljnoj politici na Bliskom istoku i na Balkanu, odlučio je da zauzme oštriji i proaktivniji pristup u kampanji, a pogotovo u domenu spoljne politike. Ostalo je nešto više od mesec i po dana do predsedničkih izbora i svaka „pobeda“ do tada može biti presudna u ovako neizvesnoj trci.


Ivan Životić