Bivši potpredsenik SAD, Džo Bajden, uspeo je da odnese  pobedu u saveznoj državi Minesoti. Sa osvojenih 38% glasova i 38 delegata, Bajden je bio znatno bolji u odnosu na svoje demokratske rivale. Nakon njega, kandidat sa najvećim brojem glasova je bio Berni Sanders sa dobijenih 29% glasova izašlih birača i 26 delegata. Njegov progresivni parnjak Elizabet Voren je jedva prebacila preko 15% glasova, ali će joj taj rezultat osigurati 10 delegata od ukupno 75, koliko nosi ova severna država SAD. Bivši gradonačelnik Njujorka i multimilijarder, Majkl Blumberg, je dobio svega 8% glasova, što znači da će ostati praznih ruku prilikom raspodele delegata iz ove savezne države. Loši rezultati u ovoj i drugim državama na „Super utorak“, naveli su ga da se i povuče iz trke.

Na osnovu anketa od pre desetak dana, Klobučar je bila jedan od projektovanih favorita za osvajanje najvećeg broja glasova u Minesoti. Međutim, neposredno pre „Super utorka“, ona se povukla iz trke i ponudila zvaničnu podršku kolegi sa umerenog spektra Demokratske partije, Bajdenu. Isto je učinio i Pit Butidžidž, usled uverenja da Sanders na generalnim izborima ne bi imao šanse protiv Donalda Trampa. Međutim, nakon Klobučarinog povlačenja i dalje je bilo neizvesno kojem od preostalih kandidata će pripasti njeni glasovi iz Minesote. Izbori ovog utorka su rešili sve nedoumice po ovom pitanju. Pokazali su da je okupljanje oko Bajdena i konsolidacija umerenih glasova na njegovoj strani bila efikasna strategija u usporavanju napretka Sandersa.

Sandersovo iskustvo na ovogodišnjim izborima u Minesoti se znatno razlikuje od istih izbora 2016. godine, na kojima je on sa osvojenih 61% glasova trijumfovao nad njegovom protivkandidatkinjom Hilari Klinton, koja je tada uspela da osvoji 38% glasova.


Bojan Latinović