Pre otprilike nedelju dana predsednik Donald Tramp je iskoristio svoja predsednička ovlašćenja kako bi ublažio kaznu svom bivšem saradniku Rodžeru Stounu. Da podsetimo, Stoun je sredinom februara osuđen na četrdeset meseci zatvora, zbog ometanja istrage, lažne izjave pred Kongresom SAD i zloupotrebe svedoka u vezi s istragom navodnog ruskog mešanja u američke izbore 2016. godine, na kojima je Tramp pobedio Hilari Klinton. Izvršenje četrdesetomesečne kazne trebalo je da počne 14. jula. Hilari Klinton je u sinoćnjem gostovanju iznela jednu svoju teoriju o tome zbog čega je u stvari Tramp ublažio kaznu Stounu.

Hilari Klinton je izjavila na MSNBC-ovom „readout“-u da je predsednik Tramp ublažio kaznu Stounu kako bi on izašao iz zatvora bez posledica i kako bi ga dodatno ućutkao za slučaj da Stoun ne bi usput ispirčao nešto loše i o Trampu. Ova tvrdnja je svakako teoretski moguća, Stoun i Tramp su dugogodišnji prijatelji i partneri. Stoun je decenijama za Trampa i druge republikance obavljao razne političke i druge poslove i samim tim postoji šansa da zna nešto što bi potencijalno moglo da diskredituje Trampa.

„Ovo je nastavak zataškavanja“ izjavila je Klinton. Ipak, ostalo je nejasno na šta je Hilari tačno mislila kada je govorila o tome šta Stoun može otkriti tužiocima. Specijalni tužilac Robert Miler (Robert Mueller) i savezni tužioci nikada nisu utvrdili da je Stoun bio direktno upleten u zločinačku zaveru sa bilo kojim ruskim akterima.

Iako Klinton nije pružila dokaze koji bi potkrepili njenu teoriju, ona je tokom gostovanja nastavila da uverava gledaoce da je Rusija bila umešana u izbore 2016. godine i da je uspešno prebacila glasove Trampu, kao i da će to učiniti ponovo.


Pavle Janošević