Predstavnik demokrata Den Lipinski  (Dan Lipinski) iz Ilinoisa je postao prvi aktivni kongresmen koji je izgubio na preliminarnim izborima za Kongres u ovoj godini, prenosi  Si-En-En (CNN). Stoga, predstavnik demokrata u trećem okrugu Ilinoisa biće Mari Njuman (Marie Newman), pripadnica progresivne struje u partiji i jedna od zagovornika prava na abortus.

Nakon što se približila svrgavanju Lipinskog na prethodnim preliminarnim izborima 2018. godine, Mari Njuman je u utorak odnela pobedu nad njim usred pandemije koronavirusa zbog koje su neke države odgodile preliminarne izbore, dok druge su ih organizovale sa posebnim merama opreza. Na 97% jedinica na kojima se glasalo u okrugu, Njuman je odnela 47,6% glasova, a Lipinski 44,1%.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih 2020. godina nije bila poput 2018. – jedan od značajnijih je svakako pandemija koronavirusa, koja je uticala izlaznost na način koji je bio na štetu aktuelnom kongresmenu, budući da su njegove pristalice u ovom kvartu Čikaga pretežno stariji građani koji su ostali kod kuće. Velika podrška za Meri Njuman došla je iz redova visoko-obrazovanih birača iz predgrađa, a ona je možda ubrala plodove od tekuće predsedničke trke koja okuplja veliki broj glasača oko bitnih tema, kao što je pitanje abortusa.

Preliminarni izbori za kandidata demokrata u trećem kongresnom okrugu države Ilinois bili su još jedan test da li progresivna kandidatkinja može da skloni veterana, predstavnika umerene struje u partiji, čija podrška se postepeno smanjivala, kako se menjala „krvna slika“ u njegovoj izboroj jedinici i kako su njegovi glasači prilagođavali svoje stavove novim okolnostima u državi i lokalnoj zajednici.

Lipinski je jedan od retkih demokrata u Predstavničkom domu koji se protivi pravima na abortus i glasao je protiv Zakona o povoljnoj nezi (Affordable Care Act). Ranije ovog meseca, predstavnik demokrata iz Teksasa, Henri Kuelar (Henry Cuellar) – još jedan konzervativni demokrata koji glasa protiv prava na abortus – odneo je tesnu pobedu u preliminarnim izborima u svom okrugu protiv svoje bivše pripravnice, advokata za imigracije – Džesike Cisneros (Jessice Cisneros). Kao i Njuman, ona je imala podršku progresivne frakcije Justice Democrats, koja je bila zaslužna za uspeh njujorške predstavnice Aleksandrije Okasio-Kortez (Alexandria Ocasio-Cortez) na prethodnim izborima za Predstavnički dom.

Odbor demokrata za kongresnu kampanju (The Democratic Congressional Campaign Committee) obećao je da će staviti na crnu listu sve konsultante koji budu radili za kandidate koji se nadmeću protiv aktivnih predstavnika. Ipak, demokratski kongresmen iz Ilinoisa, Čeri Bustos (Cheri Bustos) iz Illinoisa, predsedavajući ovog odbora, bio je primoran da otkaže događaj prikupljanja sredstava sa Lipinskim prošle godine zbog pritiska sa levice.

Preliminarni izbori demokrata u Ilinoisu mogu poslužiti kao svojevrsna najava za ono što nas očekuje u izborima za Kongres na jesen. Iako je sasvim izgledno da će Džozef Bajden, na talasu dosadašnjeg uspeha, osvojiti nominaciju demokrata za finalnu predsedničku trku i na taj način još jednom pokazati premoć umerene opcije  u svojoj partiji nad levom strujom koju predvodi Berni Sanders, to nikako ne znači da će ovaj sukob splasnuti. Mogu se očekivati slični dueli između trenutnih predstavnika demokratskog establišmenta u Kongresu i izazivača iz redova progresivne struje, koji žele da ponove svoj uspeh od pre dve godine i osvoje još više mesta u Predstavničkom domu i tako nametnu pitanja iz svoje agende na Kapitolu.


Ivan Životić