Talsi Gabard, jedina preostala žena u trci za nominaciju Demokratske partije, donela je 19. marta odluku da okonča svoju kampanju za predsednicu Sjedinjenih Američkih Država i povuče se. Gabard je tokom dosadašnjeg izbornog procesa osvojila svega 2 delegata – na kokusu u Američkoj Samoi, gde je i rođena. Nakon primarnih izbora održanih u utorak, 17. marta, u Ilinoisu, Arizoni i Floridi ona je matematički ostala bez šansi, budući da više nema dovoljno preostalih delegata kako bi osvojila većinu na Nacionalnoj konvenciji Demokratske partije u julu u Milvokiju.

Stoga, njen potez može se smatrati logičnim, iako je veliko pitanje zbog čega to nije ranije učinila, pogotovo imajući u vidu da su se povlačili kandidati sa znatno većim brojem delegata i boljom finansijskom pozicijom. Neretko je zbog svog neodustajanja trpela kritike iz redova lidera Demokratske partije. Ona je čak i u svojoj objavi u četvrtak ujutro po američkom vremenu istakla da se povlači usled pandemije koronavirusa (COVID-19), kako bi se stavila na raspolaganje američkom narodu i Nacionalnoj gardi Havaja, ukoliko bude aktivirana.

Podsetimo, Talsi je vojni veteran, dva puta je angažovana na Bliskom Istoku – od 2004. do 2005. godine u Iraku i potom u Kuvajtu 2008-2009. Svoju političku karijeru je počela izborom u Predstavnički dom 2013. godine. Iako je proteklih sedam godina predstavljala Havaje u Kongresu, a u ovoj saveznoj državi je dozvoljena paralelna kandidatura, ona je oktobra 2019. izjavila da se neće kandidovati za svoj peti mandat u Predstavničkom domu, na izborima koji se takođe održavaju 3. novembra 2020.

Izlaskom Talsi Gabard, na unutarstranačkim izborima u Demokratskoj partiji su sada i formalno ostala samo dva kandidata – Berni Sanders i Džozef Bajden. Bez obzira što je 2016. godine stala uz Sandersa, Gabard je sada javno podržala bivšeg potpredsednika SAD i trenutnog lidera, nastavljajući niz kandidata koji su nakon napuštanja trke pružili podršku Bajdenu.

Zanimljivo, okončanjem njene kampanje nastavljena je jedna zaista neobična praksa, a to je da Demokratska partija nikada u svojoj istoriji nije nominovala kandidata koji dolazi sa Zapada Sjedinjenih Država.


Igor Mirosavljević