Na izborima u Koloradu u okviru ovogodišnjeg „Super utorka“, progresivni kandidat za predsedničku nominaciju Demokratske partije, Berni Sanders, uspeo je da ostvari pobedu nad svojim demokratskim rivalima. Rasipanje glasova i delegata je, zbog velikog broja kandidata, bilo prisutnije u odnosu na iste izbore 2016. godine, kada su se suštinski sukobila samo dva kandidata – Berni Sanders i Hilari Klinton. Dok je te godine osvojio 58% glasova, Sanders je na ovogodišnjim izborima u Koloradu osvojio znatno manje – 36%.

Svi ostali kandidati, osim Tulsi Gabard, su uspeli da osvoje preko 15% glasova, što im garantuje određeni broj delegata prilikom njihove raspodele. Nakon Sandersa, najveći broj glasova je osvojio Džo Bajden (23%), njegov glavni protivkandidat iz umerenog krila Demokratske partije. On je podelio glasove umerenih birača sa Majklom Blumbergom (20%), multimilijarderom i bivšim gradonačelnikom Njujorka. Konačno, Elizabet Voren je osvojivši 17% glasova, otežala Sandersu veću konsolidaciju podrške među progresivnim biračkim telom u ovoj državi.

Osim što je pobedio u Koloradu, Sanders je takođe trijumfovao i u susednoj saveznoj državi Juti. Time je ponovio pobedu koju je u istoj državi odneo na kokusima 2016. godine protiv Hilari Klinton. Međutim, dok je 2016. godine osvojio neverovatnih 79%, izgleda da će ove godine koncentracija glasova u njegovim rukama biti znatno manja, upravo zbog već navedenog većeg broja kandidata koji dovode do rasipanja glasova.

Uoči početka „Super utorka“, ankete su upravo njega projektovale kao favorita za osvajanje većine glasova u ovoj državi, koja nosi ukupno 29 delegata. Od do sada obrađenih 74% glasova, Sanders je osvojio 34,6%, što ga stavlja ispred Džoa Bajdena (17,4%), Majkla Blumberga (16,7%) i Elizabet Voren (15,5%). I na ovim izborima, kao i na izborima u Koloradu, svi kandidati, osim Tulsi Gabard, su uspeli da zadovolje kriterijum od preko 15% osvojenih glasova i mogu da se nadaju delegatima.


Bojan Latinović