Prilikom vraćanja sa lansiranja svemirske misije od strane privatne kompanije Spejs-iks u Floridi u subotu, Donald Tramp je izjavio da će Samit Grupe 7 zakazan za jun biti odložen.

Umesto okupljanja uživo u Pitsburgu krajem marta, sastanak Grupe održan je videokonferencijskim putem, kada su lideri učesnica razgovarali o koordinisanom međunarodnom odgovoru na virus korona, kao i suočavanju sa ekonomskim uticajem pandemije, prenosi Gardijan. Tom prilikom, Sjedinjene Američke Države su, kao ovogodišnji predsedavajući Grupom 7, najavile da će se planirani samit u Kemp Dejvidu u junu takođe ipak održati u vidu video konferencije lidera učesnica, navodi Njujork tajms.

Nakon toga, Tramp je sredinom maja putem svog Tviter naloga najavio razmišljanje da se najavljeni videokonferencijski samit u junu ipak održi uživo u Vašingtonu. Ovaj diplomatski događaj bi, prema njegovim rečima, poslalo signal svima da se stvari vraćaju u normalu, kao i da se SAD ponovo otvaraju.

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Robert O’Brajan (Robert O’Brien) je prilikom najave okupljanja rekao da se države raduju dolasku u Belu kuću, i da pokušavaju da se ponovo otvore, prenosi Si-en-en.

Datum održavanja Samita je ipak promenjen. „Odlažem ga zato što ne smatram da G7 kao takva pravilno predstavlja ono što se dešava u svetu“, rekao je Tramp prilikom svoje najave. Prema njegovim rečima, Samit bi bio održan u septembru, ili nakon američkih predsedničkih izbora.

Ovaj postupak usledio je nakon najave kancelarke SR Nemačke Angele Merkel da, usled situacije sa pandemijom virusa korona, ne može u datom trenutku potvrditi svoje učešće na Samitu i tom prilikom se zahvalila predsedniku Trampu na pozivu. Iako je Tramp u četvrtak o tome pričao sa Emanuelom Makronom, predsednikom Francuske, kada su se „oni usaglasili oko potrebe održavanja ovakvog skupa u bližoj budućnosti“, Bela kuća nije u izjavi navela da li je Makron tada potvrdio svoj dolazak. Sličnu reakciju je imao i premijer Kanade, Džastin Trudo, rekavši u sredu da zbog briga o transmisiji virusa i pravilima karantina u Kanadi ne može još uvek potvrditi svoje učešće, prenosi Si-en-en.

Ministar zdravlja SR Nemačke, Jens Špan podvukao je svoje razočarenje povodom nedavne najave o povlačenju SAD iz Svetske zdravstvene organizacije, a predstavnici Evropske unije pozvali su Trampa da preispita ovaj plan kako bi se izbegle „aktivnosti kojima se slabe međunarodni rezultati“, prenosi En-pi-ar.

Države koje čine ovu grupaciju su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Japan, Nemačka, Italija i Kanada, a radu prisustvuje i Evropska unija. Prilikom odlaganja Samita, predsednik SAD najavio je i proširenje liste učesnica i upućivanje poziva Južnoj Koreji, Australiji i Indiji. Usled njenog globalnog strateškog značaja, on je predložio i učešće Rusije, koja je deo Grupe 8 do 2014. Namera predsednika SAD je pokretanje razgovora o Kini, u svetlu kritika njihovog suočavanja sa pandemijom, ali i najskorijeg otpočinjanja procesa ukidanja posebnog tretmana za Hongkong, usled usvajanja novog zakona o bezbednosti.


Mina Radončić