Američkom predsedniku Donaldu Trampu predloženo je juče da zvanično prihvati predsedničku nominaciju republikanaca i održi govor naciji iz Bele kuće, javlja Rojters.

U intervjuu za Foks Njuz (Fox News), Tramp je rekao da je prihvatanje nominacije iz Bele kuće „daleko najjeftinije u kontekstu trenutne ekonomske situacije u zemlji“. Dodao je i da će republikanska konvencija biti virtuelna te da će organizovati živa uključenja sa različitih lokacija.

Govoreći za mrežu MSNBC, predsedavajuća Predstavničkog doma i članica Demokratske stranke Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) osudila je plan Republikanaca, dodajući da će Tramp „ponovo degradirati Belu kuću“ koristeći je za politički događaj. Uticajni senator iz redova Republikanaca Ron Džonson (Ron Johnson) rekao je da Tramp to „ne bi trebalo da uradi“.

Šef osoblja Bele kuće Mark Medouz (Mark Meadows) izjavio je za Si-En-En (CNN) da Tramp neće održati govor iz radnog ureda predsednika SAD/Ovalne kancelarije (Oval Office) koja je uglavnom rezervisana za nacionalna pitanja, te da bi bilo „prikladno“ da takav govor održi iz Istočnog krila, stambenog dela Bele kuće.

Epidemija virusa korona u SAD dovela je do toga da dve najveće američke političke stranke odustanu od tradicionalnih tv-duela i stranačkih skupova pred nekoliko hiljada pristalica.

Nakon što je održavanje konvencije pomereno iz Šarlota u Severnoj Karolini u Džeksonvil, Florida, Tramp je prošlog meseca doneo odluku da se konvencija ipak ne održi na Floridi zbog naglog skoka broja zaraženih u toj državi.

S druge strane, Trampov glavni rival na predstojećim izborima, bivši potpredsednik SAD, demokrata Džo Bajden, prihvatiće onlajn nominaciju svoje stranke i održati govor naciji iz svoje države Delaver, umesto iz Milvokija kako je planirano.


Ivana Vulović