Bivši potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država u dva mandata i trenutni pretpostavljeni kandidat Demokratske partije na predsedničkim izborima 3. novembra – Džozef Bajden – gostovao je u četvrtak uveče u emisiji Lorensa O’Donela „The Last Word“ na televiziji MSNBC. Tom prilikom je, između ostalog, odgovarao na niz pitanja gledalaca o aktuelnim temama koje će sigurno imati važne implikacije na ishod predsedničke trke.

Upitan od strane jednog gledaoca da li bi, ako bude izabran za predsednika, odlučio da pomiluje Donalda Trampa, koji se, podsetimo, suočio sa procesom impičmenta krajem prošle i početkom ove godine, Bajden je istakao da to ne bi učinio. Pritom, u pitanju je povučena paralela sa postupkom Džeralda Forda, koji je postao predsednik budući da je Ričard Nikson usled pretnje impičmentom podneo ostavku, a nakon čega je Ford pomilovao svog prethodnika. Associated Press podseća da je pomilovanje došlo pre nego što je krivična prijava zbog afere Votergejt mogla da bude podneta. Dodatno, Džo Bajden je pojasnio da smatra kako predsednik nema pravo da utiče i usmerava istragu, niti da odbaci slučaj i da zbog toga neće ni pomilovati Donalda Trampa niti zaustaviti potencijalne istrage protiv njega i njegovih saradnika, ukoliko bude izabran za predsednika. Istakao je da će nastojati da osigura da se sve tužilačke odluke donose isključivo na osnovu zakona, što je u suprotnosti od onog što, kako kaže, rade Donald Tramp i sadašnji tužilac Vilijam Bar.

Takođe, postavljeno je i pitanje o istrazi protiv Majkla Flina, prvog savetnika za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa, i Bajdenovoj ulozi u onome što su aktuelni predsednik i vodeći republikanci nazvali „Obamagejt“. Naime, prošle nedelje je ministarstvo pravde donelo odluku da odbaci slučaj protiv Majkla Flina, koji je vođen u sklopu šire istrage o ruskom mešanju u izborni proces 2016. godine, zbog davanja lažnog iskaza Federalnom istražnom birou (FBI) januara 2017. godine. Nakon toga, usledile su oštre optužbe na račun bivšeg predsednika Baraka Obame i, naravno, Džozefa Bajdena kako su bili deo zavere (nazvane upravo „Obamagejt“) u poslednjim nedeljama mandata koja je obuhvatila i ispitivanje Majkla Flina, a sa širim ciljem potkopavanja nove administracije. Bajden je nedvosmisleno odbacio navode, dodajući da nije imao saznanja o istrazi koju FBI vodi, kao i da nije učestvovao ni u kakvim odlukama povodom tog slučaja. Bez obzira, deluje da će ovo i u narednim mesecima biti tema na kojoj će insistirati u kampanji reizbora Donald Tramp.

Konačno, neižbežna tema su bile i optužbe bivše službenice u Senatu SAD Tare Rid, koja je početkom 90-ih godina radila u kabinetu Džoa Bajdena, dok je on bio na poziciji senatora, a koja ga tereti za seksualni napad u hodniku na Kapitolu. Tara Rid je prošle nedelje u intervjuu poručila pretpostavljenom kandidatu demokrata da odustane od trke za predsednika. Bajden je ovom prilikom naglasio kako je se (čak) i ne seća iz perioda dok je bila službenica, a potom ponovio da poriče navode o seksualnom napadu, kao i da neće dovoditi u pitanje motive Ridove, ali da vremenom primećuje razlike u njenim tvrdnjama. Na pitanje o mogućem (ne)poverenju birača Bajden je kazao da oni treba da glasaju „srcem“ i da ne bi trebalo da daju svoj glas njemu ako veruju Tari Rid, kao i da on sam ne bi učinio isto ukoliko bi poverovao u pomenute tvrdnje.


Igor Mirosavljević