Bivši potpredsednik i trenutni kandidat za predsedničku nominaciju Demokratske partije, Džo Bajden, nastavio je svoj osvajački pohod po američkom jugu, nakon što je u saveznoj državi Misisipi odneo ubedljivu pobedu nad svojim progresivnim protivkandidatom, Bernijem Sandersom. Sa 98% obrađenih glasova, Bajden je osvojio 81% glasova i 29 delegata, dok je njegov progresivni protivkandidat osvojio svega 14,9% glasova i 2 delegata. I dalje je neizvesno da li će Sanders uspeti da zadovolji kriterijum od 15%  ukupno osvojenih glasova, što je neophodno za raspodelu dela delegata koji se dodeljuju na nivou čitave države.

Misisipi je jedna od šest država u kojima se održavaju izbori i kokusi u okviru ovonedeljnog „Mini super utorka“, gde se dodeljuje ukupno 352 delegata. Od tih 352 delegata, Misisipi nosi 36. Prema trenutnom stanju trke, Bajden je ili pobedio, ili je gotovo izjednačen sa Sandersom u gotovo svim državama u kojima se juče glasalo, a prebrojavanje glasova bi uskoro trebalo da bude završeno.

Kao i u ostalim južnim saveznim državama, jedan od glavnih faktora koji je doprineo Bajdenovoj pobedi jeste bio visok procenat afroameričkih birača, od kojih je velika većina naklonjena upravo njemu. Njegova velika popularnost među ovom demografskom grupom proizlazi, pored ostalog, iz činjenice da je Bajden bio deo Obamine administracije kao potpredsednik SAD. U Misisipiju, udeo afroameričkih birača u celokupnom biračkom telu je veći nego u bilo kojoj drugoj saveznoj državi SAD. Upravo je afroamerička podrška bila jedan od glavnih činilaca Bajdenovog političkog povratka koji se ispoljio u njegovoj pobedi u Južnoj Karolini, a potom i u osvajanju južnih država koje su bile na ponudi tokom prošlonedeljnog „Super utorka“.

Osim manjka podrške među Afroamerikancima, Sandersovom porazu je doprinela i njegova preokupiranost saveznom državom Mičigen, koja sa svojih 125 delegata predstavlja glavnu nagradu na ovonedeljnim unutarstranačkim izborima. Pobeda u ovoj severnoj saveznoj državi bi potencijalno Sandersu omogućila da povrati izborni momentum i ponovo učini trku neizvesnom. Iz tog razloga, on je otkazao zakazani reli u Misisipiju, kako bi uložio više resursa u mnogo važniji Mičigen. Kampanju u Misisipiju je u njegovo ime vodila članica Predstavničkog doma i njegova mlađa progresivna koleginica, Aleksandria Okazio Kortez (Alexandria Ocasio-Kortez). Međutim, taktika nije urodila plodom, jer je Sanders ubedljivo izgubio i u Mičigenu (52,9% za Bajdena, nasuprot 36,5% za Sandersa, na osnovu 99% prebrojanih glasova).

Konačno, manjak latinoameričke populacije u Misisipiju je išao na štetu senatora iz Vermonta. Naime, Sanders uživa značajnu podršku među Latinoamerikancima, čiji su glasovi utrli put ka njegovoj pobedi u Kaliforniji prošlog utorka. Bez ove pobede, njegova nastojanja da se približi Bajdenu na narednim unutarstranačkim izborima bila bi dodatno otežana, ako ne i nemoguća.


Bojan Latinović