Spala knjiga na dva slova. U ovoj narodnoj umotvorini, na vrlo dobar način sažeto je trenutno stanje izborne trke Demokrata, na čijem kraju ćemo saznati ko će to 3. novembra na megdan Donaldu Trampu. Uz uvažavanje Talsi Gabard i dva delegata koja je osvojila na Američkoj Samoi, dva glavna takmaca u borbi za demokratsku nominaciju biće Berni Sanders i Džozef Bajden.

Nakon trijumfa u čak 10 od 14 država koje su glasale na ,,Super utorak“, Džo Bajden je sada, sa 670 delegata, došao na čelo izborne trke unutar Demokratske partije. Mada je Sanders pobedio u Kaliforniji, državi koja nosi najviše delegata, ova pobeda nije bila dovoljno ubedljiva da bi nadoknadila poraze u Teksasu, Minesoti i Masačusetsu, državama u kojima se činilo da Sanders stoji bolje od Bajdena. Međutim, daleko od toga da je sve odlučeno. Sanders možda jeste izgubio najvažniju bitku, ali mu njegovih 574 delegata ostavljaju dovoljnu nadu, da može da pobedi u ovom ratu.

Nedelju dana nakon Super utorka“, danas nas takozvani ,,Mini super utorak“. Demokratski kandidati će se na izborima u pet država (Mičigen, Vašington, Misuri, Misisipi, Ajdaho) i  na kokusu u Severnoj Dakoti nadmetati za ukupno 352 delegata. Fokusirajmo se na tri najvažnije.

Mičigen

Mičigen će sa svojih 125 delegata biti ključna država oko koje će se Bajden i Sanders boriti. Valja napomenuti, da je Mičigen jedna od tri ključne države iz takozvanog ,,pojasa rđe“ (uz Pensilvaniju i Viskonsin), grupe država iz kojih je došlo do selidbe (najčešće u Meksiko i Kinu) i propadanja velikih industrijskih postojenja tokom prethodnih decenija, a čiji su glasovi doneli pobedu Donaldu Trampu 2016. godine. Ko god od pomenutog dvojca pobedi na unutarstranačkim izborima, jedan od najvećih izazova u borbi za Belu kuću biće kako da radničku klasu iz ovih država privoli da ponovo glasa za demokrate. To neće biti nimalo lak zadatak, mada se čini da bi u njemu uspešniji ipak mogao da bude Sanders. Međutim, da bi uopšte došao u tu priliku, mora najpre da pobedi Bajdena. Iako je Sanders pre četiri godine u Mičigenu odneo tesnu pobedu nad Hilari Klinton, u okršaju sa Bajdenom mnoge stvari mu ne idu na vodenicu. Na prvom mestu, to je demografija. U ovoj državi, veliki deo birača čine Afroamerikanci, koji i na ovim izborima potvrđuju svoju privrženost bivšem potpredsedniku. Drugo, Džo Bajden uživa podršku i mnogih važnih ljudi iz Mičigena, uključujući i guvernerku Grečen Vitmer i bivšeg senatora Karla Levina. I na kraju, sva najnovija istraživanja koja je objavio portal RealClearPolitics daju ogromnu prednost Bajdenu, tako da bi zaista bilo pravo čudo da u ovoj državi izgubi od Sandersa. Mada Sanders nije vodio u istraživanjima ni protiv Hilari Klinton 2016. godine, pa je ipak pobedio, čini se da je zaista malo verovatno da se nešto slično ponovi.

Vašington

Druga ključna država u današnjem okršaju progresivnog i umerenog demokrate biće Vašington, u kome će se kandidati nadmetati za 89 delegata. Mada se čini da je Sanders svoj fokus stavio na pokušaj da pobedi (ili makar ublaži poraz) u Mičigenu, država u kojoj ima najviše šansi za pobedu je upravo Vašington. Ovo je još jedna država u kojoj je Sanders pobedio Klintonovu, mada je ovde to učinio znatno ubedljivije nego u Mičigenu. Ne treba zaboraviti da se 2016. u Vašingtonu održavao kokus, što svakako može da ima određenog uticaja. Za razliku od Mičigena, u Vašingtonu je teško naći relevantno istraživanje koje je obuhvatilo samo dvojicu preostalih kandidata. Ako pogledamo istraživanja koja je radio King 5 News, ona daju neznatnu prednost Bajdenu u odnosu na Sandersa, 36% prema 35%. Međutim, ova istraživanja su rađena pre odustajanja Elizabet Voren, koja je uživala podršku 10% ispitanika. Mada se senatorka iz Masačusetsa još uvek nije javno izjasnila kome će od preostalih kandidata dati svoju podršku,  očekujem da se ipak većina njenih glasova prelije Sandersu, koji bi onda mogao da se nada pobedi u Vašingtonu.

Misuri

U državi u kojoj je na stolu 68 delegata stvari izgledaju daleko jasnije. Prema prognozama portala FiveThirtyEight, šanse da će Bajden pobediti iznose preko 90%. Istraživanja ovog portala predviđaju da će Bajden osvojiti 58% glasova, a Sanders 39%. Pri tome, glasovi Bajdena su raspoređeni na takav način, da se očekuje njegova pobeda u svih osam kongresnih distrikta. Najubedljivu pobedu Bajden bi trebalo da odnese u prvom distriktu, koji obuhvata područje Sent Luisa, grada u kome je gotovo svaki drugi stanovnik Afroamerikanac. Sanders je 2016. u Misuriju tesno izgubio od Hilari Klinton. Čini se da će ovoga puta, taj poraz biti znatno ubedljiviji.

Bliži li se kraj trke?

Na kraju treba reći, da stvari po Sandersa nisu mnogo bolje ni u Misisipiju, državi koja nosi 36 delegatskih mesta. Čak i da Sanders ponovi odličan rezultat u Ajdahu i Severnoj Dakoti, gde je prilično ubedljivo pobedio Hilari Klinton 2016. godine, broj delegata koje nose ove države nikako neće moći da nadomesti ubedljive poraze koji mu se predviđaju u Mičigenu, Misuriju i Misisipiju. Sandersu preostaje da se nada da može do pobede u Vašingtonu, koji će poput Kalifornije prošlog utorka poslužiti kao analgetik za Bernijevu glavobolju. Međutim, veliko je pitanje do kada će Sanders moći da izdrži u trci u kojoj mu Bajden sve dalje odmiče. Prašina koju ostavlja za sobom guši Sandersa, a par država koje osvaja deluju samo kao veštačko disanje.


Sava Mitrović