Samo dva dana pre održavanja unutarstranačkih izbora u 14 saveznih država i Američkoj Samoi i početka glasanja Demokrata iz inostranstva, Tom Stajer je započeo seriju odustajanja iz izborne trke unutar Demokratske partije. Međutim, znatno značajnije i daleko manje očekivano bilo je povlačenje Pita Butidžidža, a ovaj lanac odustajanja je za juče zatvorila Ejmi Klobučar.

Nameće se pitanje kakve će ovo posledice imati po druge kandidate i dalji tok unutapartijskih izbora kod Demokrata? Čini se da ovakvim spletom događanja najviše može da bude zadovoljan bivši potpredsednik SAD, Džozef Bajden. Mada je ,,Pospani Džo“, kako ga je u više navrata posprdno označio Donald Tramp, prilično blago ušao u izbornu trku, kokus u Nevadi je nagovestio, a izbori u Južnoj Karolini definitivno potvrdili, da se Džo probudio i da je rešen da osvoji demokratsku nominaciju. Međutim, na tom putu, stajaće mu još uvek prvi favorit među Demokratama, Berni Sanders.

Svestan je toga Bajden, a očigledno su toga svesni i ostali umereni kandidati. Mada je teško egzaktno meriti kakav će uticaj odustajanje Stajera, Butidžidža i Klobučar imati na izbornu trku, ono što bez svake sumnje možemo reći, jeste da ova serija povlačenja iz izborne trke mnogo više ide u prilog Bajdenu, nego Sandersu.

Najpre, troje odustalih kandidata su ideološki znatno bliže Bajdenu, što će reći da će veći deo njihovog biračkog tela radije glasati za njega, nego Sandersa. Koliko su glasovi birača sa demokratskog centra neophodni Džozefu Bajdenu, svedoči činjenica da u mnogim važnim državama bivši potpredsednik nije uspevao da dobaci do neophodnih 15%, pokazivala su istraživanja CNN-a. Primera radi, u najvećoj državi koja nosi čak 415 delegata, Kaliforniji, bivši potpredsednik je po ovim istraživanja bio na 13%, što će reći da bi ostao praznih šaka. Međutim, nakon odustajanja Butidžidža koji je bio na 7% podrške, Klobučar koja je bila na 6%, odnosno Stajera za koga bi glasalo 3% ispitanika, Bajden je sada gotovo sigurno iznad crte.

Naravno, nije Bajden jedini koji može da profitira od ovih odustajanja. Elizabet Voren je takođe neko ko sada može da računa da će osvojiti delegate u Kaliforniji, ali i Majkl Blumberg. Oboje bi, prema istraživanja portala FiveThirtyEight, u Kaliforniji trebalo da budu iznad izbornog praga od 15%.

Takođe, još jedna važna država na koju ova odustajanja mogu da imaju znatnog uticaja je svakako Minesota. Građani države koja daje 75 delegata, sada kada ne mogu glasati za svoju senatorku, Ejmi Klobučar, okrenuće se drugim kandidatima. Iako je ovo svakako uvećalo šanse za pobedu Sandersa, istraživanja portala FiveThirtyEight ukazuju da će najveći broj delegata koji bi inače pripali ovdašnjoj senatorki, otići Bajdenu i Vorenovoj.

Berni Sanders, jedini kandidat koji je i pre ovih odustajanja mogao da računa na delegate iz svih država koje glasaju na ,,Super utorak“, svakako da ne može biti zadovoljan novonastalim okolnostima. Iako je i dalje favorit među Demokratama, scenario u kome niko od kandidata ne osvaja apsolutno većinu delegata se čini sve izvesnijim. Ovo bi moglo da znači da Sanders, uprkos eventualnom osvajanju relativne većine delegata na kraju ciklusa preliminarnih izbora i kokusa, može ostati bez nominacije. Ovakav ishod je moguć, imajući u vidu da će na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke, pored 3979 izabranih delegata, učestvovati i 771 tzv. superdelegata. Njih čine visoki partijski funckioneri, koji nisu obavezani glasovima građana, i koji će po svoj prilici, učiniti sve da ,,demokratski socijalista“ ne bude nominovan za predsednika Sjedinjenih Država. Kako bi takav scenario učinio malo verovatnim, Berni Sanders će morati da svog prvog pratioca ostavi što dalje iza sebe, što će nakon sve snažnijeg okupljanja umerenih oko Džoa Bajdena, biti znatno teže.


Sava Mitrović