National Harbor u Merilendu je bio mesto ovogodišnjeg okupljanja republikanskih pristalica u okviru Konzervativne političko-akcione konferencije koja se održava (sa nekoliko izuzetaka) svake godine od 1974. pod patronatom Američke konzervativne unije. Okupljanje je trajalo od 26. do 29. februara pred punom dvoranom, a sve karte za ovaj događaj su mesecima unazad bile rasprodate. Ovogodišnje okupljanje donelo je presedan – Konferencija je podržala nekog kandidata jednoglasno – Donalda Trampa.

Poruka okupljanja je jasna – Amerika protiv socijalizma. Očigledno je da su Republikanci najviše ustremljeni na Bernija Sandersa i njegov „socijalizam“. Razloga za ovakav stav je više. Prvo, Sanders predstavlja prototip svega što Republikanci ne vole, a drugo, ima i solidne šanse za pobedu u okviru Demokratske partije. Ipak, Sanders nije bio jedina meta kritika. „Tim socijalizam“, kako su Demokrate predstavljene, ima još članova koje treba kritikovati. Tu spadaju zastupnici progresivnih ideja, „duboka država“ i velike medijske korporacije. Istaknuto je da se ovom timu sa mnogo vođa može suprotstaviti samo jedan tim sa jednim vođom – „Tim Amerika“ sa Donaldom Trampom.

Narativ „mi protiv njih“ i blaćenje demokrata je produbljeno parolama „Ne napadaj socijalizam, brani kapitalizam“, „Bori se protiv carstva socijalizma“, „Socijalizam – razbijač ekonomija i razarač društva“ i „Otkrij i pobedi socijalističku zaveru da se kidnapuje Amerika“. Koliko se daleko išlo govori i činjenica da je tokom okupljanja u pozadini emitovan video snimak Epic rap battles of History između Karla Marksa i Ludviga fon Mizea. Ovakvim porukama se želela postići više emocionalna nego racionalna privrženost Trampu, ali i stigmatizacija svih Demokrata kao socijalista. Nisu izostali ni pogrdni nazivi kao što je „Ludi Berni“, što je tipičan način na koji sadašnji predsednik oslovljava svog potencijalnog protivkandidata na izborima 3. novembra.

Ovaj skup nije imao za cilj samo da bude sredstvo za iskaljivanje besa na Demokrate i Bernija Sandersa, već je imao i karakter treninga. Naime, lideri Trampove kampanje su obučavali prisutne u tome kako da usmere svoj aktivizam. Pre svega kako da ubede neodlučne i apstinente da izađu na izbore i podrže Republikance, ali i na to kako da iznose argumente po pitanju prava na nošenje oružja, imigracije, abortusa i kulturnih različitosti. Kako bi motivisali prisutne da posećuju ovakve kurseve, nuđene su i karte za Trampov govor u subotu koje bi omogućile dobitnicima karata da izbegnu gužve u redovima.

Govore su održali potpredsednik Majk Pens, sekretar za transport Elejn Čao, Ken Kučineli ispred Agencije za naturalizaciju i imigraciju, kao i predsednikova ćerka i savetnica, Ivanka Tramp. U svom obraćanju, Pens se osvrnuo na dostignuća sadašnje administracije u ekonomiji, izboru sudija i izgradnji zida na granici sa Meksikom. Svoje izlaganje nije završio u pozitivnom tonu. Upozorio je prisutne da Americi preti velika opasnost od Demokrata koji dele Sandersove stavove i da se ona može otkloniti jedino pobedom Trampa.

Zaoštrena i agresivna retorika, odbijanje prihvatanja bilo kakvih razlika između demokratskih kandidata i njihova stigmatizacija kao „socijalista“, vređanje protivničkih kandidata, unošenje ratoborne atmosfere i gledanje u Trampa kao u spasioca Amerike, može jedino još dublje da polarizuje američko društvo. Takođe, čini se da može da stvori još veći otpor prema republikancima među onima koji ne glasaju ili su neodlučni za koga će glasati.


Aleksandar Bogićević