Nakon gotovo nedelju dana brojanja glasova koje je bilo praćeno velikom neizvesnošću, konačno imamo pobednika unutarstranačkih izbora Demokratske partije održanih u saveznoj državi Vašington. Sa osvojenih 37,9% glasova, bivši potpredsednik i pripadnik umerene frakcije Demokratske partije, Džozef Bajden, odneo je tesnu pobedu nad njegovim progresivnim rivalom Bernijem Sandersom, čiji udeo u ukupnom broju glasova iznosi 36,4% na osnovu 95% obrađenih glasova.

Osim Bajdena i Sandersa, u trci za predsedničku nominaciju Demokratske partije i dalje učestvuje kandidatkinja Tulsi Gabard, koje je odnela svega 0,8% glasova, dok je na svim dosadašnjim unutarstranačkim izborima uspela da osvoji ukupno 2 delegata. Ostatak glasova (24,4%) je otišao kandidatima koji su prethodno okončali svoju predsedničku kampanju (Elizabet Voren, Majkl Blumberg, Pit Butidžidž, Ejmi Klobučar). Njihovi delegati će biti dodeljeni kandidatima koji su uspeli da zadovolje kriterijum od 15% osvojenih glasova, a to su Bajden i Sanders, dok će Gabard ostati praznih ruku prilikom raspodele 89 delegata koje ukupno nosi savezna država Vašington.

Vašington je jedna od šest saveznih država (Misisipi, Misuri, Mičigen, Severna Dakota, Ajdaho, Vašington) u kojima su prošle nedelje bili održani izbori i kokusi u okviru tzv. „Mini super utorka“, tokom kojeg su kandidati imali priliku da se nadmeću za ukupno 352 delegata. Džo Bajden je osigurao pobedu u svim državama osim u Severnoj Dakoti, koja je pripala Sandersu. Pobede tokom „Mini super utorka“, naročito u Mičigenu i Vašingtonu, predstavljaju nastavak njegovog političkog uspona koji je usledio sa ubedljivom pobedom u Južnoj Karolini i iznenađujuće dobrim rezultatima tokom „Super utorka“, gde je uspeo da pobedi u 10 od 14 saveznih država u kojima su bili održani unutarstranački izbori.

Pored toga što je trka u Vašingtonu bila suviše tesna da bi se rano proglasio pobednik, jedan od razloga zbog kojih ova država kasni u utvrđivanju konačnih izbornih rezultata jeste činjenica da birači u Vašingtonu glasaju poštom. Ovaj metod glasanja bi mogao postati popularan, ako ne i neophodan, tokom trenutne pandemije virusa korona koja je navela predsednika Trampa da proglasi vanredno stanje.

Na kokusu u Vašingtonu 2016. godine, Sanders je odneo ubedljivu pobedu nad svojom protivkandidatkinjom Hilari Klinton (72,72% nasuprot 27,10% osvojenih glasova). U međuvremenu, država Vašington je sa kokusa prešla na izbore (prajmarise), što bi mogao biti jedan od razloga za manje povoljne rezultate po Sandersa, s obzirom da je on generalno uspešniji na kokusima.


Bojan Latinović